Odbora za zdravstvo in za socialo o obravnavi starostnikov v domovih v času epidemije

Slika je simbolna. Vir: shutterstock

Odbora DZ za zdravstvo in za socialo bosta danes na zahtevo Levice na skupni seji razpravljala o obravnavi starostnikov v domovih starejših občanov v času epidemije covida-19. Ta je najhuje udarila prav v domovih za starejše, v treh so nastala žarišča. V zadnjih tednih so se v javnosti pojavili očitki o neprimerni obravnavi oskrbovancev.

Sklic nujne seje odborov za zdravstvo ter za delo, družino, socialne zadeve in invalide so zahtevali v poslanski skupini Levice, kjer so opozorili, da je več kot 80 odstotkov vseh smrti bolnikov s covidom-19 povezanih z okužbo v domovih za starejše, pri čemer je le deset stanovalcev iz domov dejansko umrlo v bolnišnicah.

Navajajo tudi, da so se v medijih in prek zaposlenih v domovih pojavile informacije, da je bilo “na neprimeren ali celo nezakonit način vnaprej določeno, kdo od starostnikov bo v primeru okužbe in nastopa bolezni covid-19 deležen nastanitve in zdravljenja v bolnišnici in kdo ne“.

V Levici predlagajo sprejem 13 sklepov, s katerimi bi med drugim ugotavljali, da Slovenija ni učinkovito zaščitila prebivalcev domov za starejše občane. Predlagajo, naj odbora pozoveta vlado, da sproži vse postopke in razišče, ali so bile odločitve v domovih glede odločanja o poteku zdravljenja zakonite ter proti odgovornim osebam sproži postopke za ugotavljanje odškodninske in kazenske odgovornosti.

Minister za zdravje Tomaž Gantar in minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Janez Cigler Kralj sta sicer obstoj kakršnihkoli seznamov oziroma navodil za sezname starostnikov, ki v primeru okužbe z novim koronavirusom ne bi bili deležni bolnišničnega zdravljenja, v preteklih tednih zanikala. Je pa ministrstvo za zdravje Zdravniški zbornici Slovenije in Zbornici zdravstvene in babiške nege Slovenije prejšnji teden poslalo zahtevo za takojšnjo izvedbo izrednega strokovnega nadzora s svetovanjem v domovih.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar