Od danes pod posebnimi pogoji spet mogoči obiski v domovih za starejše

Dom Danice Vogrinec Maribor. Vir: google maps

Od danes naprej bodo lahko domovi za starejše svojcem oskrbovancev spet omogočili obisk, toda pod posebnimi pogoji, je na novinarski konferenci pojasnil minister za delo Janez Cigler Kralj. Kot je dejal, so se za to odločili glede na sproščanje drugih ukrepov in glede na stisko stanovalcev domov za starejše.

Domovi za starejše občane lahko začnejo sproščanje obiskov že z današnjim dnem, vendar samo, če zmorejo ob tem zagotoviti upoštevanje vseh varnostnih pogojev in navodil, je opozoril minister. Za obisk pa se morajo potencialni obiskovalci vnaprej najaviti preko elektronske pošte ali telefona. Obiski so zaenkrat omejeni na posameznika. Po besedah ministra pa naj bodo to najožji družinski člani ali pa prostovoljci, ki so že do zdaj oskrbovali posameznega oskrbovanca. Ob vstopu v dom pa bodo morali obiskovalci podati izjavo, da so bili v zadnjih 14 dneh zdravi oz. niso bili v stiku z okuženo osebo. Ob vstopu v dom mora biti urejen tudi nadzor obiskovalcev, kjer si je treba razkužiti roke, nuditi obrazne maske, preveriti morebitne simptome okužbe in spremljati obiskovalce do določene lokacije obiska.

Če bo le mogoče, naj obiski potekajo na zunanjih površinah oz. večjih prostorih. Pri tem naj se upošteva varnostne razdalje, obiski pa naj potekajo brez telesnih stikov, je še pozval Cigler Kralj. Če oskrbovanci ne morejo zapustiti svojih sob, se lahko dovoli obiske v sobah, a le s predhodno posebno najavo.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar