Štajerci z apelom za Magno (o)stali pred zaprtimi vrati

Štajerci v Ljubljani za podporo Magni

Po tem, ko so se danes predstavniki prebivalcev Hoč, Slivnice in drugih okoliških krajev podali na sestanek na Okoljski center v Ljubljano, z namenom, da poudarijo pomembnost prihoda Magne v regijo, so ostali pred zaprtimi vrati. Po besedah nekdanjega župana Občine Hoče – Slivnica in pobudnika današnjega sestanka na Okoljskem centru v Ljubljani Jožefa Merkuša, jih ti niso sprejeli.

“Stali smo pred zaklenjenimi vrati. 20 minut smo čakali, a ni nihče odprl vrat niti dvignil telefona. Na ulici kjer se je zbralo tudi nekaj Ljubljančanov smo povedali kar smo imeli povedati, ter naše pismo prilimali na njihova vrata, v upanju, da bodo pismo prebrali. Moram povedati, da smo bili razočarani,” nam je pojasnil Merkuš. Ob tem je poudaril, da so na več od teh organizacij naslovili elektronsko pošto, s katero so napovedali svoj prihod.

V Okoljskem centru, pred katerim so se zbrali podporniki Magne domujejo Cipra Slovenija, društvo Focus, Inštitut za trajnostni razvoj, Slovenski E-forum ter Umanotera.

Jožef merkuš, nekdanji župan Občine Hoče – Slivnica in pobudnik sestanka z okoljevarstveniki

V pisnem sporočilu, ki so ga prilepili na vrata so zapisali: “Tukaj smo posamezniki, ki smo se nabrali iz različnih vetrov, različnih poklicev, različne izobrazbe, različne starosti, različne nacionalnosti. Imamo en skupen cilj – da tukaj pred vami osebno izkažemo našo podporo veliki investiciji v našem okolju, na Štajerskem,” so bili odločni.  Ob tem so opomnili, da prihod nove tovarne Magne pomeni, da bodo lahko “zadihali”, s tem pa dobili delovna mesta.“Prihodnost brez prave perspektive nas duši, in hočemo, ne hočemo zahtevamo, da imamo tudi mi takšne možnosti, kot jih imate tukaj v Ljubljani,” so bili odločni.

Od propada industrije v 90 letih se Maribor in okolica sooča z velikimi socialnimi stiskami. Stiskami, ki jih je povzročil propad industrije velikanov, “fabrik”, “na katere smo bili ponosni ne samo Štajerci, ampak cela država. Propadli so TAM, Metalna, Hidromontaža, MTT, Elko…,” so bili zgroženi, da bodo na ta način izgubili še trenutno edino priložnost – Magno.

Ob tem so še dejali, da se ljudje iz Ljubljane z dobrimi zaposlitvami verjetno težko vživijo v stisko prenekatere družine, ki z veliko težavo zbere denar za plačilo položnic ter nakup hrane. “Štajerska, Podravje, Prekmurje – rabijo delovna mesta,” so opozorili.

Ob tem pa so pozvali okoljevarstvenike: “zato bi vas na tem mestu, dragi okoljevarstveniki, prosili da nam prisluhnete, da nas slišite: “Štajerska krvavo potrebuje nova delovana mesta. Rabimo Magno. Želimo Magno!” Ob tem so jih še glasno vprašali: “Se boste lahko čez leta mirno sprehajali po Mariboru in okolici in ljudem iskreno pogledali v oči, ob zavedanju da so morda tudi zaradi vas in vaših dejanj še vedno brezposelni? Ali mislite, da si mi želimo škodljivo, smrdljivo industrijo? Ne. Želimo si dobrih fabrik, in tovarna Magne je takšna fabrika. Tudi mi zahtevamo, da se spoštujejo okoljski standardi in zakonodaja, tako slovenska kot evropska,” apelirajo na okoljevarstvenike.

Ob tem so se znova spraševali, “zakaj lahko v Gradcu normalno živijo z Magno, zakaj lahko zraven Magne stoji vrtec in se igrajo otroci, zakaj lahko Avstrijci jejo solato, ki raste na vrtu zraven Magne? Zakaj je v sosednji Avstriji vse to mogoče  –  česa se mi bojimo – pred čim nas pravzaprav branite?  Tudi mi smo za zdravo okolje, za razliko od vas bomo celo sobivali z novo tovarno.” Ob tem so znova opomnili, da Štajerci odhajajo na delo v Magnino tovarno v Gradec ter, da ti lahko povedo, za kakšno industrijo in kakšno delo gre ter kako v tej tovarni skrbijo za svoje zaposlene. “In lahko vam povemo, da so z delom v Magni zelo zadovoljni,” so še dodali.

“Danes smo tukaj tako dijaki in študenti, zaposleni, brezposelni in upokojenci. Mladi si želijo ostati na Štajerskem, si doma poiskati delo ter ustvariti družine. Brez zaposlitev to preprosto ne gre,” so glasno poudarili.  Ob tem pa dodali, da se starejši in upokojenci zavedajo, da mesto, regija in tudi država nimajo perspektive brez delovnih mest. “Če mladi ne bodo imeli zaposlitve tudi upokojenci ne bodo imeli dostojnih pokojnin,” so pojasnili.

“Tudi mi Štajerci si zaslužimo priložnost, da živimo boljše. Prosimo vas, pozivamo vas, da tudi sami prispevate k razvoju Štajerske,” so znova glasno pozvali pristojne. “Prehenajte z aktivnostmi, zaradi katerih bomo vsi mi utrpeli veliko škodo. Tudi mi  imamopravico sami odločati o svoji usodi in prihodnosti naše regije,” so še dodali.

Ob tem so še pristojne v Ljubljani pozvali naj ne ustavijo projekta. “Če boste vztrajali in ustavili ta projekt, boste morali tudi okoljevarstveniki sami prevzeti vso odgovornost za posledice. Ne zavirajte projekta. Pogovarjajte se. Zahtevajte odgovore. Sodelujte in nadzirajte. Ampak ne rušite,” so bili jasni. “Slovenija bo še vedno zelena, našim delovnim mestom navkljub. Dajte nam priložnost!,” so še dejali.

1 KOMENTAR

  1. Te ljubljanske eko-brigade se v zgodbo z Magno vpletajo zaradi interesov in malo brezplačne reklame. Njihovi okoljevarstveni pomisleki so privlečeni za lase. Ker državo projekt zelo zanima, je priložnost, da jo malo stisnejo. Ubodejo kak dodaten projektek, cuknejo kakšna sredstva kar tako. ‘Sej pol bomo pa tih, ne!’
    To je vse kar “zaskrbljene” stranke v postopku tako muči. Gre za veliko denarja, torej so drobtinice velike. Z njima bodo lahko za dolgo časa za(pre)skrbljeni za naše okoljevarstveni.

Oddaj komentar