Ob svetovnem dnevu boja proti aidsu tudi letos akcija ozaveščanja

FOTO: Pixabay.com

Ljubljanski in mariborski študenti medicine bodo tako kot vsako leto ob svetovnem dnevu boja proti aidsu, 1. decembru, kljub epidemiološkim razmeram organizirali nacionalno akcijo ozaveščanja, ki bo tokrat potekala pod geslom Pripnimo si pentljo, so sporočili iz Projekta Virus.

V času svetovne pandemije covida-19 ne gre zanemariti drugih virusno prenosljivih bolezni in njihovih zdravstvenih in družbenih posledic. “O virusu HIV in bolezni aids vemo že veliko, premalo pa se posvečamo njunim družbenim vidikom. Spolno prenosljivo bolezen, ki predstavlja velik javnozdravstveni problem, namreč spremljajo stigmatizacija, zasramovanje, diskriminacija in družbeno izključevanje okuženih in bolnih,” so zapisali v sporočilu za javnost.

V znak solidarnosti pripenjamo rdeče pentlje

Prav to je namen tega svetovnega dneva, ko si v znak solidarnosti pripenjamo rdeče pentlje, uradni simbol 1. decembra. Kot so zapisali, želijo s pentljami pokazati, da se zavedamo resnosti problema, širiti pozitiven odnos in se predvsem boriti proti stigmatizaciji ljudi, ki živijo z virusom HIV. Člani projektov Virus in Ljubezen in spolnost poleg podpore nudijo tudi najrazličnejše informacije in ozaveščajo javnost o okužbi z virusom HIV in aidsu.

Tako so vse informacije o prenosu virusa HIV, zaščiti pred okužbo, najprimernejšem času za testiranje, kdaj iz okužbe s HIV nastane aids, ali je to ozdravljiva bolezen in ali se lahko okužimo s pikom komarja, na voljo na družbenih omrežjih Facebook in Instagram, saj so letos zaradi epidemioloških razmer tradicionalne stojnice nadomestili s spletnimi vsebinami. Na družbenih omrežjih do 1. decembra potekajo tudi online dejavnosti in vsebine.

Akcijo ozaveščanja širijo na celo Slovenijo

Akcijo ozaveščanja letos širijo na celo Slovenijo in se povezujejo s sorodnimi projekti. Pri organizaciji dogodka so jih podprli tudi na ministrstvu za zdravje in Nacionalnem inštitutu za javno zdravje.

Ob informativnih objavah, povezavah do izobraževalnih videov in člankov na temo varne spolnosti, virusa HIV in aidsa, so ustvarili tudi okvir za profilno sliko na Facebooku, ki ga je mogoče uporabiti namesto nošenja rdeče pentlje v javnosti.

Pošiljke po študentskih domovih v Ljubljani in Mariboru

Organizirali so tudi nagradno igro, v kateri lahko sodelujejo vsi, ki se slikajo z rdečo pentljo in v objavi na družbenih omrežjih označijo profil njihovega dogodka. Ker stiki v živo niso mogoči, bodo deljenje kondomov in informativnih brošur nadoknadili s pošiljkami po študentskih domovih v Ljubljani in Mariboru, so še dodali organizatorji.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar