Ob najvišjih cenah doslej na Pohorju bistveno manj smučarjev

O tem, da je letos smučarska vozovnica na Pohorju dosegla rekordno ceno, smo na našem portalu že poročali.  Cena dnevne vozovnice za odrasle je 43 evrov. Kot kaže, je to od smuke odvrnilo tudi nekatere smučarje.

Na Javni holding Maribor (JHMB), pod katerega spada Marprom, ki upravlja proge in žičnice na Pohorju, smo poslali vprašanja o obisku decembra 2022 in 2021. Številke so zanimive. V decembru 2022 so imeli na Pohorju blizu 38.000 obiskovalcev, od tega je bilo preko 22.000 smučarjev. Leto pred tem pa – število smučarjev je bilo decembra 2021 približno za tretjino višje kot decembra 2022. V Javnem holdingu Maribor ne iščejo razlage za upad interesa v izjemno visoki ceni karte, temveč obisk decembra 2022 utemeljujejo drugače: “Razlog za to je predvsem koriščenje bonov v decembru 2021 za aktivnosti na Pohorju, deloma pa tudi neobičajno toplo vreme v času nedavnih božično-novoletnih praznikov.”

Mariborčani so nad ponujenim razočarani 

Javni holding Maribor smo povprašali tudi, koliko je bilo decembra tujcev in od kod so bili. Pojasnjujejo takole: “Natančne statistike o tem ne vodimo, so pa med tujimi obiskovalci prevladovali gostje s Hrvaške.” Sicer pa je bila med 25. decembrom 2022 in 1. januarjem 2023 na zgornjem delu Mariborskega Pohorja mogoča tudi nočna smuka. Prav tako sta bila decembra na Pohorju na voljo še sankanje in tek na smučeh.

Mariborčani sicer na družbenih omrežjih negodujejo, da so letošnje cene oderuške, za to kar ponujajo. Žalosti jih, da je smuka zaradi sonca in temperatur tudi v glavni sezoni, torej sredi januarja, slaba, hkrati pa cene ostajajo enake, lahko beremo razočaranje komentarjev.

V času priprave tega članka, pa so očitno tudi v Marpromu spoznali, da bi za to kar ponujajo bilo smiselno imeti nižjo ceno. Na družbenih omrežjih so zapisali: “Glede na skrčen obseg obratovanja bodo od četrtka veljale znižane cene dnevnih smučarskih vozovnic; ob delavnikih bodo znašale 33 EUR za odrasle, 28 EUR za mladino, študente in seniorje ter 19 EUR za otroke in invalide, čez vikend pa bodo cene za omenjene kategorije 36/31/21 EUR.”

Trudili se bodo, da še naprej zagotavljajo kakovostno smuko

“Še naprej si bomo prizadevali, da v okviru vremenskih razmer čim bolje uredimo smučišča in obiskovalcem tudi v nadaljevanju zimske sezone, še posebej med počitnicami, zagotovimo kakovostno smuko. Pričakujemo, da bo mrzlo vreme letos še omogočilo zasneževanje smučišč,” pa pojasnjujejo v JHMB. Točen seznam delujočih žičniških naprav in odprtih smučarskih prog v upravljanju podjetja Marprom iz Skupine JHMB je sicer dostopen na uradni spletni strani smučišča na tej povezavi. Na Mariborskem Pohorju je trenutno mogoča smuka do spodnje postaje sedežnice Poštela, na Arehu pa do spodnje postaje Piskra.

Oddaj komentar