Nova interpelacija. Tokrat na vrsti Janšev minister Simoniti

Vasko Simoniti

Sodeč po napovedih, ministru za kulturo Vasku Simonitiju ne kaže najboljše. Poslanci danes razpravljajo o njegovi interpelaciji.

Za razpravo je predvidenih kar 18 ur. Če je ne bodo zaključili do 22. ure, jo bodo nadaljevali in odločali v četrtek.

SDS in NSi ne bosta podprli interpelacije ministra za kulturo

Koalicijski stranki  SDS in NSi interpelacije ministra Simonitija ne bosta podprli. Očitke na njegov račun zavračajo Poslanka iz vrst SDS Alenka Jeraj (SDS) je dejala, da proračun za kulturo še nikoli ni bil tako visok in da je očitek, da želi minister kulturo uničiti, neprimeren in daleč od resničnosti. Po njenih besedah so se sredstva za samozaposlene v kulturi kljub epidemiji zvišala za 700.000 evrov. Tadeja Šuštar iz NSi je ugotavljala, da so predlagatelji 10 točk interpelacije kulturnega ministra “obrazložili na zelo nekulturen način, s čemer so pokazali predvsem raven svoje kulture in svojega obnašanja”. Kot je dejala, predlagatelji interpelacije opozarjajo, da ni bil vzpostavljen dialog z deležniki na področju kulture, a je iz danih podatkov razbrati, da je minister s svojo ekipo opravil več kot 500 sestankov z različnimi deležniki s kulturnega področja. Po njenih besedah minister lani naj ne bi pozabil na kulturne delavce, prizadeval pa si je tudi za čimprejšnjo sprostitev omejitvenih ukrepov za področje kulture.

V SMC so deljena mnenja o vloženi interpelaciji

Interpelacije večinsko ne bodo podprli niti v SMC, pričakujejo pa, da bo minister svoje delo nadaljeval preudarno, upoštevajoč socialni dialog. Poslanka Mojca Žnidarič pravi, da je besedilo interpelacije prežeto z relativno intenzivnim emocionalnim nabojem, minister pa bo imel danes priložnost, da odgovori na vse očitke. Glede predlogov, ki naj bi jih vseboval nov zakon o medijih, je po njenih besedah potreben širši družbeni konsenz. V SMC se strinjajo s predlagatelji interpelacije, da družba ne bi smela meriti svojih uspehov le še v jeziku ekonomske rasti in dodane vrednosti.

DeSUS za interpelacijo, a poslanci naj ne bi glasovali enotno

Stranka DeSUS je sporočila, da podpira interpelacijo ministra za kulturo. Prepričani so, da je minister izgubil zaupanje javnosti, predvsem civilne družbe in medijev, so v DeSUS navedli v sporočilu ob robu seje DZ, na kateri obravnavajo interpelacijo. Izjave poslancev poslanske skupine DeSUS pa kažejo, da ne bodo glasovali enotno. Odločili naj bi se po razpravi, je dejal poslanec DeSUS Jurij Lep na seji DZ. Sicer pa so v sporočilu za javnost zapisali, da so prepričani, da je minister Simoniti izgubil zaupanje javnosti, predvsem civilne družbe in medijev. Prav dejavnost teh pa v skladu z zakonom o medijih “temelji na svobodi izražanja, nedotakljivosti in varstvu človekove osebnosti in dostojanstva, na svobodnem pretoku informacij in odprtosti medijev za različna mnenja, prepričanja in za raznolike vsebine”. “Ker v DeSUS zagovarjamo popolno svobodo in neodvisnost medijev, tudi v prihodnje ne bomo pristajali na nikakršne aktivnosti, ki bi posegale v pravico do svobodnega izražanja,” so še navedli v DeSUS.

Predlagateljice interpelacije LMŠ, SD, Levica in SAB same nimajo potrebnih 46 glasov

Predlagateljice interpelacije – opozicijske LMŠ, SD, Levica in SAB – sicer same nimajo potrebnih 46 glasov za razrešitev ministra. Z glasovi DeSUS in ob tem, da ni znano ravnanje vseh poslancev SMC, bi se možnost uspeha interpelacije lahko povečala oz. bi se lahko obetal tesen rezultat. Postavlja se vprašanje, ali bodo odločali glasovi iz DeSUS, v katerem pa zdaj niso enotni.

 

 

Oddaj komentar