Nogometaše Maribora čaka drugi večni derbi sezone

Fotografija je simbolična. FOTO: NK Maribor

Nogometaši Olimpije in Maribora bodo v soboto ob 20.15 igrali drugi večni derbi sezone. V Stožicah se bodo merili v okviru 13. kroga Prve lige Telemach. Prvi medsebojni obračun so v začetku avgusta v Ljudskem vrtu dobili Ljubljančani, zdaj pa znova oboji napadajo zmago.

Ekipi bosta igrali 54. derbi, odkar se je zeleno-bela zasedba vrnila v prvo ligo, 53. pa sta v korist Ljubljančanov odločila Svit Sešlar in Timi Max Elšnik. To je bila enajsta zmaga Olimpije na teh derbijih, Maribor jih ima 20, zadnjo je dosegel aprila v prejšnji sezoni, ko je tudi prekinil niz devetih tekem brez zmage proti ljubljanskemu tekmecu.

Tokrat ekipi prihajata v obračun po odmevnih prvenstvenih porazih. Olimpija je povsem nepričakovano visoko z 1:6 izgubila pri Bravu in tako doživela drugi poraz v sezoni oziroma na zadnjih štirih tekmah, Maribor pa je izgubil doma z 0:1 proti Kopru – na tekmi, ki je bila pol ure daljša od predvidenega časa, saj so sodniki prekinili dvoboj zaradi metanja predmetov s tribune na igrišče (eno tekmo bodo morali Štajerci zato igrati brez gledalcev). Mariborčani so bili pred tem v nizu treh zmag.

Olimpija je v tej sezoni ves čas na vrhu prvenstvene lestvice, izjema je bil le prvi krog. Maribor pa je slabo začel sezono, a se počasi dviguje in je peti. Za Ljubljančani zaostaja kar zajetnih 13 točk, tako da bi bila sobotna zmaga zanj izjemnega pomena.

“Velja le ena misel – glave gor. Ni časa za predolgo razmišljanje o prejšnji tekmi, v soboto nas čaka derbi. In vsi vemo, kaj pomeni ta tekma. Klubu, navijačem. Za nas je najbolj pomembno, da se zberemo, usmerimo k temeljitim pripravam s popolno osredotočenostjo in storimo vse, da se iz Ljubljane vrnemo kot zmagovalci derbija,” je po prejšnji tekmi za spletno stran kluba dejal branilec Maribora Nemanja Mitrović.

Mariborčani bodo morali igrati brez kaznovanega vratarja Sama Pridgarja, a po dolgi odsotnosti zaradi poškodbe ramena se je že na tekmi proti Kopru vrnil prvi čuvaj mreže Ažbe Jug. “V derbiju nas čaka zahtevna naloga, a verjamem, da lahko začnemo novo uspešno serijo in spremenimo podobo lestvice,” je povedal Jug, ki je pred kratkim dobil novega soigralca, mladega kosovskega reprezentančnega vezista Altina Kryeziuja.

V ljubljanskem taboru, ki je pri desetih zmagah v sezoni (Maribor jih ima le pet), nimajo kaznovanih igralcev, se pa vračajo na sceno po nenavadno visokem porazu. “Izgubili smo eno tekmo, vendar igralce še vedno podpiramo. Vse ekipe imajo kdaj slabo obdobje, nismo roboti. Bilo je veliko negativnih komentarjev. Res je, bili smo slabi, toda gremo naprej. Po svoje sem vesel, da je ta poraz prišel pred derbijem, ker je to dobro tudi za psihološko pripravo ekipe pred tako pomembno tekmo,” je na novinarski konferenci povedal trener Olimpije Albert Riera.

“Iz porazov se lahko kaj naučimo, a tudi ko smo zmagovali, smo imeli slabe točke. Ne morem pa za poraz kriviti igralcev. Še vedno smo najboljša ekipa, imamo šest točk prednosti. Pred tekmo z Mariborom razmišljam o nekaj spremembah v ekipi, vendar mentaliteta ostaja ista,” je dodal strateg zmajev, ki pričakuje, da bo Maribor igral tako kotna zadnjih petih tekmah. “Njegovi rezultati niso slabi, zavedamo se, proti komu igramo, razmišljali pa bomo o sebi.”

Kapetan Elšnik prav tako meni, da Štajerci ne bodo veliko spreminjali v sami igri. “Oboji se dobro poznamo, vsi smo gledali njegove tekme, ne morejo nas presenetiti. Tudi oni se lahko pripravljajo na nas, tako da nekih velikih skrivnosti ni. Po porazu s Celjem smo hitro odgovorili z novima zmagama, tudi zdaj pričakujem, da bomo premagali Maribor in odgovorili na pravi način,” je dejal Elšnik, ki je pojasnil, da ima v primerjavi s prvo medsebojno tekmo sezone Maribor “novega trenerja, nekaj novih igralcev, mogoče drugačno formacijo, a nekih velikih sprememb ne vidim”.

Slovenski reprezentant ne pričakuje polnih Stožic. “Ne pričakujem petmestnega števila gledalcev, bo pa obisk zanesljivo boljši kot običajno. S tem zadnjim porazom si sicer nismo naredili usluge, a nam lahko že nekaj tisoč gledalcev več veliko pomeni, saj je velika razlika igrati pred bolj polnimi tribunami in takšne tekme najbolj ostanejo v spominu.”

V ljubljanski ekipi doslej statistično izstopajo Mustafa Nukić s šestimi zadetki ter Svit Sešlar in Rui Pedro s po štirimi, slednji je prispeval tudi tri podaje, toliko kot Nukić, dve več ima Mario Kvesić. Prvi podajalec lige pa je Mariborov Rok Kronaveter s sedmimi asistencami, ta ima na svojem “kontu” tudi tri zadetke, enega več je dosegel Jan Repas, dva več pa Roko Baturina.

Derbi bodo sodili Dragoslav Perić, Robert Vukan in Tomaž Klančnik.

Trinajsti krog bosta sicer že v petek odprli tekmi Celje – Tabor in Domžale – Bravo, v soboto bo še obračun Koper – Gorica, v nedeljo pa Mura – Radomlje.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar