NIJZ svetuje: Prekrijte vozičk s tetra plenico pred vstopom v prostore zdravstvenih ustanov

FOTO: Pixabay

Vladni odlok, ki določa obvezno nošenje mask v zaprtih prostorih, ni opredelil izjeme za določene starostne skupine (npr. dojenčke in otroke).

Včeraj je na družbenem omrežju Facebook zaokrožila fotografija, kjer Vlada RS svetuje, da ker dojenčki, ne morejo nositi obrazne maske, voziček starši pokrijejo s tetra plenico. Ker stroka takšno vedenje močno odsvetuje, smo se z vprašanji, če obvestilo, ki ga lahko vidite spodaj res drži, obrnili na Vlado RS.

Pojasnili so, da NIJZ posebnih priporočil glede nošenja mask pri otrocih ni pripravil, ampak je v zvezi s nošenjem mask pripravil le priporočila ambulantam za cepljenje v času pandemije COVID-19. Tu je navedeno, da naj si pacienti pred vstopom v stavbo, kjer izvajajo cepljenje, nadenejo zaščitno masko za enkratno uporabo, pri dojenčkih pa se voziček prekrije s tetra plenico, saj je nošenje maske pri tako majhnem otroku težko izvedljivo.

Omenjena priporočila veljajo za prostore znotraj zdravstvenih ustanov, kjer se tudi pričakuje, da gre za kratkotrajen “obisk” in z manjšim številom ljudi. Pomembno je, da se ta priporočila smiselno uporabljajo, jih pa ni mogoče prenesti na vse situacije. NIJZ pa svetuje, da se starši, če je le mogoče, v zaprte (javne prostore, kot so nakupovalni centri) odpravijo sami, brez majhnih otrok, saj je tveganja za okužbe večje v zaprtih prostorih, kjer je večje število ljudi.

Nasveti stroke so sicer, da otroškega vozička nikoli ne prekrivajte s tetra plenico, če ga želite res zavarovati pred sončnimi žarki pa uporabite senčnik. Na Veva spletni šoli za starše poudarjajo: “Danes smo zasledili izjemno škodljivo priporočilo Vlada Republike Slovenije, zato odgovorne javno pozivamo, da to priporočilo nemudoma umaknejo in javno prekličejo, oseba, ki je to napisala, pa odstopi s svojega položaja! Starši, v vročem vremenu nikar ne pokrivajte vozička s pleničko, saj je takšno ravnanje lahko za dojenčka zelo nevarno! Še posebej tega ne počnite v javnem prometu, kjer je kvaliteta zraka še slabša! S tem ko voziček prekrijemo, namreč zrak ne kroži več in brez ustrezne cirkulacije zraka postane v vozičku skoraj tako vroče kot v zaprtem avtomobilu na soncu. Za otroka je to lahko tudi smrtno nevarno!”

Oddaj komentar