Napovedujejo izredne razmere, Arso razglasil oranžno opozorilo

Za danes popoldne, ponoči in petek je Agencija RS za okolje (Arso) za vso državo razglasila oranžno opozorilo. Ob krajevnih plohah in nevihtah so možni močni nalivi, zaradi velike predhodne namočenosti pa bodo pričele hitro naraščati zlasti reke v severozahodni, severni in vzhodni Sloveniji.

Ob tem bodo na manjših območjih možna tudi poplavljanja padavinske vode. V času plime, se bo morje razlivalo po najbolj izpostavljenih delih obale. Oranžno opozorilo začne danes v večjem delu države veljati po 18. uri in ostaja v veljavi vse do petka okoli 23. ure.

V petek čez dan bodo ob dolgotrajnejših padavinah močneje naraščale tudi reke v preostalih delih države, možna bodo poplavljanja posameznih rek. Vodnatost rek bo v večjem delu države velika. Najvišje dnevne temperature bodo od 27 do 32, na severozahodu okoli 25 stopinj Celzija.

Predvidene izredne meteorološke in hidrološke razmere

Predvidene izredne meteorološke in hidrološke razmere in verjetne posledice teh razmer danes in v petek bodo ob 13.00 uri podrobneje opisali predstavniki Arso, Geološkega zavoda in Uprave za zaščito in reševanje.

Ta mesec se je zvrstilo že več neurij. Samo v zadnjem valu ujm med 17. in 25. julijem je bilo prizadetih 190 občin, predvsem so bili na udaru Črna na Koroškem, Vojnik, Šentjur in Čepovan, kjer odstranjevanje posledic še poteka. Julij je bil tako zlasti na severu države nadpovprečno namočen, ponekod je padla tudi dvakratna povprečna količina padavin, kažejo podatki Arsa.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar