Na najdaljšo noč v letu manj odpadkov, a več vandalizma

Na silvestrovo na Snagi beležili manj odpadkov, a več vandalizma.

Foto: Marko Pigac
Foto: Marko Pigac

V Snagi ugotavljajo, da so Mariborčani na javnih prireditvah odgovornejši pri ravnanju z odpadki, žal pa je v porastu vandalizem, ki se kaže predvsem v prevrnjenih koših za odpadke in posodah, v katerih zbiramo odpadke. “S čiščenjem Trga Leona Štuklja, kjer je potekalo silvestrovanje na prostem, smo s 13-člansko ekipo pričeli ob 5. uri zjutraj,” so povedali na Snagi. Pri tem so si pomagali z enim smetarskim vozilom, enim pometalnim strojem in dvema poltovornima voziloma. “Na samem prizorišču smo zbrali 2.160 kg odpadkov, kar je v primerjavi z lanskim letom skoraj za četrtino, v primerjavi z lanskim Martinovanjem pa skoraj za polovico manj,” dodajajo.

Manj smeti, več vandalizma

“Srečali pa smo se z izzivom, ki ga prejšnja leta pri čiščenju javnih površin po tako množični javnih prireditvah nismo zaznali – onesnažena je bila praktično celotna peš cona (Grajski trg, Gosposka ulica, Vetrinjska ulica), saj so se nad koši za odpadke znašali vandali in praktično v centru mesta ni bilo koša, ki bi bil na svojem mestu in služil svojemu namenu,” pravijo na Snagi.

Čiščenje javnih površin v centru mesta in urejanje komunalne infrastrukture so zaključili ob 10. uri dopoldan.

Večje količine prazničnih odpadkov odpeljite na Snago

V prihodnjih dneh bodo občanke in občani pričeli odstranjevati svojo praznično okrasitev, “zato svetujemo, da večje količine odpadkov odpeljejo v naše zbirne centre, kjer je predaja novoletnih smrečic, embalaže, papirja, stekla brezplačna. Na tak način se bomo izognili prepolnim ekološkim otokom, v katerih se prepogosto znajdejo odpadki, ki tja ne sodijo,” poudarjajo na Snagi. Ob tem dodajajo: “novoletne smrečice sicer sodijo v posodo za zbiranje bioloških odpadkov, zato jih bomo iz gospodinjstev odvažali v primeru, da bodo razžagane v posodah, medtem ko odloženih ob posodah, ne bomo pobirali.”

 

 

Oddaj komentar