Na 35. splavarskem krstu krstili mladega Blaža Kostanjevca

35. Splavarski krst

V okviru Festivala Stare trte se je danes prav ob Hiši Stare trte na Lentu odvil že 35. Splavarski krst.

Vsako leto krstiijo novega splavarja.

Letos je postal krščenec Blaž Kostanjevec, ki je najprej moral dokazati svoje znanje za splavarja tako v teoriji kot v praksi. V šaljivem, vendar vseeno malo resnem in svečanem delu krsta, je uspešno opravil vse naloge, nato pa so ga njegovi izkušeni kolegi splavarji še krstili v Dravi, kot se za pravega splavarja spodobi.

Krščenec Blaž Kostanjevec je moral odgovoriti na več vprašanj.

In kateri del mu je bil bolj všeč, bolj zanimiv? “Tisti prvi del, čeprav sem bil pripravljen na to, da me bodo vrgli tudi v Dravo. Tako da malo strahu je bilo,” je povedal Blaž in še izpostavil: “Zdaj moram voziti splav, moram bit varen pa tudi previden, torej vozit splav, kot se spodobi.” In ostati suh, se je še pošalil.

Krst si je ogledalo mnogo ljudi.

Zlatko Jesenik, predsednik Turističnega društva Maribor, pa je izpostavil, da splavarji vse leto skrbijo za vožnje s splavom: “Ponosni smo, da to ohranjamo, predvsem pa, da imamo srečo, da pridobivamo mlad kader.” Turisti, ki se vozijo s splavom, so v kar 80 odstotkih iz tujine, največ iz sosednje Avstrije, je še povedal, vse več je tudi Poljakov ter nekaj britanskih skupin. Ne nazadnje se lahko na vožnje prijavijo kar preko spletne strani, kar jim je dobrodošlo.

Tokratna botra je bila direktorica Zavoda za turizem Maribor-Pohorje Doris Urbančič Windish.

Botra tokratnega krščenca je bila Doris Urbančič Windish, direktorica Zavoda za turizem Maribor-Pohorje. Svojo vlogo botre je sprejela počaščeno: “Ker poznam zgodovino in pomen te vlogo, vem, da gre za častno vlogo, častno funkcijo. Je neke vrste podpora kulturni tradiciji, kar splavarski krst nedvomno je,” je povedala po krstu Urbančič-Windisheva in dodala: “Resnično si želim, da bi Turistično društvo Maribor, ki pelje to vlogo splavarskega krsta, izvajalo to še naprej tako uspešno, prav tako pa smo veseli, da je zdaj v sklopu Festivala Stare trte.”

Oddaj komentar