“MOM v več primerih nelojalna konkurenca lastnikom zasebnih poslovnih prostorov in slabo upravlja s premoženjem občine”

Vsi najemniki poslovnih lokalov v lasti Mestne občine Maribor, od usnjarjev, zlatarjev, galeristov do gostincev, so v zadnjem obdobju doživeli hladen tuš. Iz občine so jih namreč obvestili, da bo najemnina višja. Gre za podražitve tudi do 250 odstotkov.

“Uvodoma želimo poudariti, da smo naše najemnike povabili na razgovore glede povišanja najemnin kot naše partnerje in jim predstavili cenovno analizo najemnin, ki smo jo pripravili,” so zapisali iz Mestne občine Maribor in dodali: “Zvišanje najemnin je predlog in je mogoče zgolj s soglasjem obeh pogodbenih strank in sicer s podpisom aneksa k obstoječi najemni pogodbi, kar je bilo najemnikom tudi predstavljeno.”

Vsem najemnikom, ki so bili na razgovoru bodo v podpis posredovani aneksi s predlaganim povišanjem najemnine.

Nihče ni najemnega razmerja odpovedal”

V zadnjih 3 tednih skupaj so vse skupaj opravili 15 razgovorov. Aneksi za 15 najemnikov so pripravljeni in podpisani s strani MOM in bodo z dopisom odposlani najemnikom v naslednjem tednu. Nihče ni najemnega razmerja odpovedal. Na pristojnem Uradu za gospodarske dejavnosti smo pripravili analizo najemnin poslovnih prostorov, na podlagi katere je bilo ugotovljeno, da določene najemnine poslovnih prostorov bistveno odstopajo od tržnih najemnin.”

Pojasnili so, da urad za gospodarske dejavnosti upravlja z več kot 300 poslovnimi prostori, od katerih več kot 60 oddaja v brezplačno uporabo, preostale oddaja v tržni najem. “MOM je zavezana ravnati z javnimi sredstvi gospodarno in ekonomično, zato smo tudi pri določanju višine najemnin zavezani slediti cenam najemnin na trgu. Tako je bila, tudi cenovna analiza pripravljena na podlagi primerjave cen najemnin na trgu, kjer se je izkazalo, da je MOM v več primerih nelojalna konkurenca lastnikom zasebnih poslovnih prostorov in slabo upravlja s premoženjem občine, ki je v lasti vseh občank in občanov našega mesta,” odgovorijo.

Izpostavili so, da so najemnine edini finančni vir za investicijsko vzdrževanje poslovnih prostorov najemnine, kar pomeni, da v kolikor so najemnine bistveno nižje kot primerljive na trgu, na dolgi rok nepremičnine izgubljajo na svoji vrednosti, saj zbrane najemnine ne zadoščajo za ustrezno vzdrževanje nepremičnin.

“Najemnike, za katere je bilo ugotovljeno, da najemajo poslovne prostore po bistveno nižjih najemninah glede na trenutne tržne razmere, smo povabili na razgovor in se z njimi pogovorili kot z našimi partnerji in jim tudi predstavili izsledke cenovne analize najemnin, dodatno smo  jim obrazložili, da je mesto z vlaganji privabilo v mestno jedro več občan in občanov, kakor tudi turistov, s čimer se povečuje tudi potrošnja v mestnem jedru, kar omogoča višje prihodke vsem poslovnim subjektom v mestu, tudi najemnikom MOM,” so za lokalec.si pojasnili na mariborski občini.

Oddaj komentar