Moja zdravnica 2021 je pediatrinja Tina Božičnik

Letošnja dobitnica naziva Moja zdravnica je pediatrinja Tina Božičnik. Podelitev laskavih nazivov zdravnikom, ki jo tradicionalno prireja revija Viva, je potekala danes v ljubljanskem Cankarjevem domu. Častni gost in govorec je bil predsednik republike Borut Pahor.

Letošnji izbor Moj zdravnik je že 25. po vrsti. Bralci revije Viva so preko spleta ali glasovnice glasove oddali več kot 2000 različnim zdravnikom, ki so jih razvrstili v deset kategorij: družinski zdravnik, pediater, ginekolog, onkolog, zobozdravnik, urolog, kardiolog, nevrolog, oftalmolog in ortoped.

Bralci so Božičnikovo izbrali za Mojo pediatrinjo, ker pa je prejela največ glasov, je postala tudi Moja zdravnica leta 2021.

Moj družinski zdravnik je letos postal Željko Pleša, Moj zobozdravnik za leto 2021 je Tomaž Ivanušič, izbrana onkologinja Tanja Južnič Šetina, urolog je Gregor Hlebič, nevrologinja Alenka Horvat Ledinek, oftalmologinja je Marija Pipan Gregorčič, kardiolog Matevž Jan, ortoped je Danijel Bešič Loredan, Moja ginekologinja 2021 je Damijana Bosilj.

Tudi letos so bili glasovi namenjeni ne le strokovnosti, ampak tudi srčnosti, človečnosti in spoštljivim odnosom.

V Cankarjevem domu je zvečer potekala tudi slovesnost ob 100-letnici Klinike Golnik, ki se je je prav tako udeležil predsednik Pahor. Bolnišnica je v 100 letih iz sanatorija prerasla v univerzitetno kliniko za pljučne bolezni in alergijo. Njeni zametki segajo v leto 1917, ko je komisija za preskrbo vračajočih se vojakov kupila grad na Golniku. Poleti 1919 so namestili prvih 40 pljučno bolnih vojakov, spomladi 1921 se je začela gradnja sanatorija.

V letih od 1952 do 1973 je bila v golniški bolnišnici osrednja slovenska torakokirurška enota. Golnik je postal najuglednejši jugoslovanski center za pljučne bolezni in šola za številne mlade specializante. Leta 2008 je bolnišnica dobila današnje ime Univerzitetna klinika za pljučne bolezni in alergijo Golnik.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar