Mladi inženirji lesarstva predstavljajo prihodnost slovenske lesne industrije

Na Višji strokovni šoli Lesarski šoli Maribor je včeraj potekala svečana podelitev diplomskih listin novi generaciji inženirjev lesarstva in inženirjev oblikovanja materialov. Mladim diplomantom je ob tej priložnosti čestital tudi generalni direktor Direktorata za lesarstvo na Ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Danilo Anton Ranc.

V uvodnem nagovoru je izpostavil dobro sodelovanje ministrstva z izobraževalnimi in raziskovalnimi institucijami, tako prek organizacije izobraževalnih delavnic kot pri pripravi študij in strateških dokumentov.

»Delo z lesom – našim naravnim bogastvom, je vselej zanimivo. Lahko ste ponosni na to, da boste upravljali z našo strateško surovino in boste del lesne industrije, ki jo postavljamo za eno izmed ključnih v slovenskem gospodarstvu. Glede na okoljske zaveze in trajnostni razvoj, h kateremu stremimo, bo les s svojimi ugodnimi lastnostmi pri spopadanju s podnebnimi spremembami igral pomembno vlogo,« je povedal direktor direktorata in izpostavil pomembno vlogo, ki jo imajo izobraževalne ustanove pri razvoju inovacij in tehnološkega napredka panoge. Opozoril je tudi na večanje pomena lesa v luči evropskih usmeritev pri boju proti podnebnim spremembam: »Najboljša surovina je tista, ki nam je blizu, in ki jo imamo na voljo. Industrija mora temeljiti na lokalnih virih in namesto uvoza umetnih materialov uporabljati našo naravno danost.«

Prav zato si Direktorat za lesarstvo prizadeva ustvariti čim bolj ugodno poslovno okolje za lesno industrijo in podjetnike.

»Zastavili smo strateške smernice in cilje, za katere sem prepričan, da jih nam boste pomagali uresničiti. Za obdobje do 2028 smo zagotovili 62 milijonov evrov nepovratnih evropskih sredstev, ki jih bomo podjetjem in podjetnikov iz lesne panoge podelili preko razpisov, in vas že vnaprej vabim, da jih na svoji podjetniški poti, v kolikor se boste za to odločili, s pridom izkoristite,« je mlade inženirje lesarstva povabil Ranc in dodal, da bo že prav kmalu objavljen razpis za mikro podjetja v vrednosti 1 milijona evrov, ki bo široko dostopen.

V svojem nagovoru se je direktor direktorata zahvalil tudi letošnjemu uspešnemu sodelovanju na slovenskem paviljonu na Expo Dubaj, kjer so študentje lesarstva z razstavo svojih izdelkov poskrbeli za odlično predstavitev kreativnosti in raznovrstnosti lesenih izdelkov, ki jih lahko ponudi Slovenija.

Direktorat z lesarsko šolo že vrsto let dobro sodeluje tudi pri izdelavi lesenih promocijskih izdelkov, ki jih deli na svojih dogodkih in raznih drugih priložnostih. »Ob pogledu na vaše izdelke vidim, da je za prihodnost slovenske lesne industrije dobro poskrbljeno. Čestitke vsem in veliko uspeha na nadaljnji karierni poti vam želim. Veselim se sodelovanja z vami tudi v prihodnje in kot pravi naš slogan Uporabimo slovenski les,« je s spodbudnimi besedami zaključil Danilo Anton Ranc in diplomantom zaželel prijeten skok v poletje.

Oddaj komentar