Misterij selitve sedežev: Kaj se dogaja v Javnem holdingu Maribor?

Septembra je do nas prišla neuradna informacija, da naj bi se obetala selitev sedežev nekaterih javnih podjetjih, ki so združena v Javni holding Maribor.

Obrnili smo se na Javni holding Maribor in jih povprašali, ali informacije držijo in ali se morda obeta tudi selitev prostorov holdinga. Prav tako so nas zanimali razlogi za morebitno selitev. Kot nam je namreč uspelo neuradno izvedeti, naj bi se prostori holdinga selili v nekdanje prostore Raiffeisen banke, po naših informacijah naj bi šlo celo za najem. Mariborski vodovod in Nigrad pa naj bi bila združena v prostorih Nigrada oz. sedanjega holdinga.

Kupec prostorov Mariborskega vodovoda naj bi bil že znan, šlo naj bi za znanega celjskega poslovneža.

Vir nam je še povedal, da naj bi se prostore Mariborskega vodovoda prodalo. Iz zanesljivih virov, ki potrjujejo točnost informacij, smo izvedeli tudi, da naj bi prioritetno pripravljali poročila Nigrada in Mariborskega vodovoda, saj brez teh selitev ni mogoča. Vsekakor se poraja vprašanje, kako se lahko prostore javnega podjetja kar proda izbranemu kupcu. Gre za sporno morebiti koruptivno dejanje dogovorjenega posla? Kjer je dim, je gotovo tudi ogenj.

Prodaja prostorov in na drugi strani v najem. Kakšne posledice so na koncu tega? Denar od kupnine za reševanje propadlih investicij, poslovno pa za dolgi rok takšne odločitve gotovo niso optimalne. Tako direktor holdinga kot župan verjetno čez 30 let ne bosta več na pozicijah, s tem se bo tako soočal nekdo drug. Denar pa bo porabljen zdaj.

Na JHMB v odgovorih zavajali 

Na JHMB so nam dejali, da večina družb iz Skupine Javnega holdinga Maribor, ki jo ob JHMB sestavljajo Energetika Maribor, Mariborski vodovod, Marprom, Mestne nepremičnine, Nigrad, Pogrebno podjetje Maribor, Snaga, Šport Maribor in ZUM, trenutno ne razmišlja o preselitvi sedeža.

“Posamezna podjetja iz skupine sicer proučujejo različne možnosti prostorskih ureditev, ki bi zagotovile optimizacijo delovnih procesov, a za zdaj ni bila sprejeta nobena dokončna odločitev, zato konkretno še ne moremo govoriti o tem,” so pojasnili v odgovorih. Ko smo jih še enkrat konkretno vprašali, pa so zapisali le: “Kot smo zapisali že v predhodnem odgovoru, ta hip ne moremo podrobneje govoriti o tem, saj za zdaj ni bila sprejeta še nobena dokončna odločitev.”

Čeprav naj bi po naših informacijah zadeva o preselitvi bila že tik pred izvedbo, so na Javnem holdingu Maribor v odgovorih poskušali zavesti oz. pomesti selitve kar hitro pod preprogo. Zakaj skrivanje informacij? Gotovo ne brez razloga.

Oddaj komentar