Ministrstvo za delo ne podpira uvedbe trinajste pokojnine

Slika je simbolična

Uvajanja dodatne pokojnine v enakem znesku za vse, kot to predlaga Sindikat upokojencev Slovenije, na ministrstvu za delo ne podpirajo, saj bi šlo za “regresiven in nepravičen ukrep”. Podpirajo pa večjo stopnjo progresivnosti pri dodeljevanju letnega dodatka upokojencem, saj menijo, da bi tisti z nižjimi pokojninami morali prejeti višji dodatek.

Na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti so se odzvali na današnjo novinarsko konferenco Sindikata upokojencev Slovenije, na kateri so predlagali, da se letni dodatek za upokojence postopoma preoblikuje v trinajsto pokojnino. V sindikatu so prepričani, da je letni dodatek postal kategorija, ki je izgubila svoj pomen oziroma namen, zato menijo, da je zdaj pravi čas za spremembo.

“Na področju pokojninskega sistema v Sloveniji so v zadnjem času največje težave s (pre)nizkimi pokojninami in pri zagotavljanju dostojnih pokojnin,” so v sporočilu za javnost zapisali na ministrstvu.

Kot so dodali, si v času epidemije covida-19 in tudi ob pojavu aktualne energetske krize vseskozi prizadevajo, da pri ukrepih, naslovljenih na prebivalstvo, tako tudi ob zadnjih ukrepih za odpravo posledic draginje, zajamejo najranljivejši del družbe, med njimi tudi upokojence, so zapisali na ministrstvu.

Dodali so, da je treba to vprašanje nasloviti tudi z vidika finančne vzdržnosti pokojninske blagajne ter političnega konsenza. Ob vseh nadaljnjih posegih na področje pokojninskega sistema si na ministrstvu želijo iskanja širokega družbenega konsenza in si bodo v največji možni meri prizadevali za izogibanje rešitvam zgolj za posamezne parametre sistema, so navedli.

“Zavezujemo pa se tudi k pravični prerazporeditvi bremen ter pravičnim pokojninskim prejemkom. Vsaka pokojnina mora namreč zagotavljati dostojno starost ne glede na vplačane prispevke,” so še dodali v odzivu.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar