Ministrstvo dvignilo roke, Športni objekti Maribor pa srednjim šolam dvigujejo najemnino

Zapletom v zvezi z iskanjem rešitve za mariborske srednje šole, ki nimajo svoje telovadnice in morajo izvajati pouk športne vzgoje v prostorih Športnih objektov Maribor (ŠOM), ni konca. ŠOM šolam zaračunava in zvišuje najemnino, ministrstvo za šolstvo pa noče plačevati te najemnine, čeprav šole spadajo pod njegovo okrilje. V začetku meseca je ministrstvo zapisalo Mestni občini Maribor, ki je predlagala postopno dvigovanje najemnine, da ministrstvo ni pristojno za potrditev takega odgovora. Športni objekti Maribor pa so nato poslali ravnateljem dopis za postopno zviševanje najemnine.

Ravnatelji vseh sedmih šol so ob takem odnosu ogorčeni in nezadovoljni, ministrstvo za šolstvo z njimi skorajda ne komunicira. Gre za Srednjo šolo za oblikovanje Maribor, Prometno šolo, IC Piramida, Tretjo gimnazijo, Srednjo elektro in računalniško šolo, Srednjo trgovsko šolo ter Srednjo šolo za gostinstvo in turizem, kjer nimajo primerne športne dvorane, telovadnice ali pa je ta neprimerna za izvajanje pouka športne vzgoje za njihove dijake. Več let iščejo rešitve, Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport, ki je njihov ustanovitelj, pa naj bi v teh letih za reševanje problematike storilo bore malo, o čemer smo že poročali v članku “Bodo dijaki nekaterih srednjih šol morali telovaditi na mrazu in snegu?” sredi novembra. Ministrstvo za šolstvo je v začetku tega meseca Mestni občini Maribor odgovorilo, da ni pristojno za potrditev odgovora:

Odgovor ministrstva za šolstvo Mestni občini Maribor

Zdaj Nadja Jager Popović, ravnateljica Srednje oblikovne šole Maribor, v imenu vseh obravnavanih srednjih šol, razlaga, da so Športni objekti Maribor v sodelovanju z Mestno občino Maribor “poslali dopis o postopnem zvišanju cen najema športnih objektov, v katerem je zapisano, da se Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport distancira od potrditev dogovorov med šolami in ostalimi zavodi, kar pa je zanimivo, da pa g. minister MIZŠ podaja “distanciran” predlog zvišanja, MOM, ki nima nič s tem, pošilja dopise MIZŠ-ju, ŠOM pa želi služiti na račun izvedbe športne vzgoje v javnih šolah rednega obveznega programa.”

Jager Popovičeva prav tako izpostavlja, da “ŠOM ni podal kalkulacije stroškov ogrevanja, vode, elektrike, ki jo povzročimo šole, MOM »distancirano« podaja navodila ŠOM-u, MIZŠ pa vso odgovornost prelaga na odgovorne osebe šol, ker za to že imamo denar v slavnem MOFAS-u, sistemu financiranja javnega srednjega šolstva,” ob tem pa pravi, da sploh ni jasno, kaj MOFAS vse zajema in kaj vse mora šola v duhu sodobnega izobraževanja in razvoja pokrivati.

V zvezi s tem smo poslali vprašanja tako ministrstvu za šolstvo kot tudi na Mestno občino Maribor, na odgovore še čakamo.

Oddaj komentar