POZOR: Odpoklic dimljenega lososa Rival trade

Vir: Pixabay.com, Slika je simbolična

Uprava RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin je iz prodaje odpoklicala izdelek Dimljeni losos proizvajalca Rival trade zaradi ugotovljene prisotnosti listerie monocytogenes.

Na Nacionalnem inštitutu javnega zdravja (NIJZ) opredeljujejo povzročitelja okužbe kot:“Listerija (Listeria monocytogenes) je paličasta bakterija, ki je zelo razširjena v naravnem okolju. Najdemo jo v zemlji, vodi, odplakah, iztrebkih ljudi, domačih in divjih živalih (tudi ptic, rib, klopov, muh), pa tudi v številnih živilih. Bolezen, ki jo povzroča listerija, imenujemo listerioza. Listerioza je zoonoza (bolezen živali, ki se prenaša na ljudi). Med domačimi živalmi se okužba najpogosteje pojavlja pri drobnici, zbolijo pa tudi prašiči in govedo. Okužba pri živalih poteka praviloma kot težko sistemsko obolenje z vnetjem možganov in možganskih ovojnic, s septikemijo (prisotnost bakterij v krvi) in splavom pri brejih živalih. Za listeriozo pri človeku je značilno, da se običajno ne pojavlja v epidemični obliki, ampak posamično.

K temu še dodajajo: da so najpogostejši vir okužbe živila. Čeprav je število ljudi, ki zboli za listeriozo zaradi okužbe z živili majhno, pa je listerioza eden od vodilnih vzrokov smrti v primerjavi z drugimi okužbami in zastrupitvami z živili. Listerija pogosto živi in raste v vlažnem, hladnem okolju (v hladilniku na onesnaženih površinah in živilih). “To ni običajno za druge zdravju škodljive mikroorganizme v živilih, ki se praviloma pri temperaturi pod 5 °C ne razmnožujejo več. Listerija se namreč razmnožuje pri temperaturah od 4,4 °C do 44 °C, niti temperatura 0 °C razmnoževanja bakterij ne ustavi ampak le upočasni. Listerija se zelo lahko širi z neposrednim stikom živila z onesnaženo površino. Čeprav v hladilnik damo živilo, ki ni onesnaženo z listerijo, vendar ga shranimo na neprimeren način, lahko listerija, ki je v hladilniku, onesnaži živilo,” so še zapisali.

Serijska oznaka vakuumsko pakiranega 100 gramskega dimljenega lososa je -N713-, rok uporabe pa 25. junij 2020. Proizvajalec Rival trade iz Trzina kupce prosi, da izdelka ne zaužijejo, ampak ga vrnejo na mesto nakupa.

Vir: Spar.si

Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar