Minister Logar je obiskal Expo 2020 in se srečal z zunanjim ministrom Združenih arabskih emiratov

Minister za zunanje zadeve dr. Anže Logar se je v Dubaju udeležil uradne slovesnosti ob nacionalnem dnevu Slovenije na svetovni razstavi Expo 2020 in si ogledal slovenski paviljon. Srečal se je tudi z ministrom za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje Združenih arabskih emiratov šejkom Abdulahom bin Zajedom Al Nahjanom.
Minister dr. Logar je obisk v Združenih arabskih emiratih začel z obiskom slovenskega paviljona na Expu 2020. Skupaj s podpredsednikom vlade in ministrom za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravkom Počivalškom je minister dr. Logar nagovoril Slovence, ki živijo v Združenih arabskih emiratih.

V nagovoru je poudaril zavezanost Slovenije digitalizaciji in zelenemu prehodu, zaradi česar je pomembno oblikovanje strateških partnerstev z državami, s katerimi delimo podobne vrednote. “Združeni arabski emirati so pomemben partner Slovenije na področju investicij. Želimo si, da bi se sodelovanje med državama še okrepilo. Nedavno vzpostavljena neposredna letalska povezava med Dubajem in Ljubljano bo k temu nedvomno prispevala,” je še povedal minister dr. Logar.

V nadaljevanju obiska se je minister dr. Logar srečal z ministrom za zunanje zadeve in mednarodno sodelovanje Združenih arabskih emiratov šejkom Abdulahom bin Zajedom Al Nahjanom.

Razpravljala sta o dvostranskih odnosih in sodelovanju z Evropsko unijo. V povezavi z dogajanjem v regiji sta se dotaknila iranskega jedrskega programa, razmer v Afganistanu in izzivov radikalizacije. Prav tako je pogovor tekel o dogajanju na vzhodu Evrope. Ministra sta potrdila odlične odnose med državama, ki so se v zadnjih letih še okrepili in dobili nov zagon, predvsem z odprtjem Veleposlaništva Republike Slovenije v Abu Dabiju leta 2018. Podrobno sta obravnavala tudi priložnosti za krepitev sodelovanja, predvsem na področju obnovljivih virov energije in okoljske tehnologije, s poudarkom na upravljanju z vodami in gozdovi.

Minister dr. Logar je sogovorniku čestital za uspešno izvedbo svetovne razstave Expo 2020 in predstavil Slovenijo, ki se na razstavi predstavlja pod sloganom zelene in pametne izkušnje. Sogovorniku je predstavil tudi kandidaturo Slovenije za nestalno članico Varnostnega sveta Združenih narodov za obdobje 2024-2025.

Avtor Ministrstvo za zunanje zadeve

Oddaj komentar