Prihodnje leto v primanjkljaju še več poklicev kot letos

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

Prihodnje leto bo v Sloveniji v primanjkljaju na trgu dela 108 poklicev, kar je največ doslej. V ravnovesju jih bo 51, v presežku pa 15, kaže raziskava Zavoda RS za zaposlovanje Poklicni barometer, ki napoveduje razmerja med ponudbo in povpraševanjem na trgu dela. Zavod je sicer analiziral 177 poklicev.

Kot je razvidno iz raziskave, se v kategoriji primanjkljaja pričakuje 14 poklicev več kot za letošnje leto, v kategoriji ravnovesja 12 poklicev manj, v kategoriji presežka pa sta za prihodnje leto napovedani dve poklicni skupini manj.

Med ocenjevanimi poklici se opazna sprememba v primerjavi z lanskoletnimi napovedmi nanaša na obravnavane poklice s področja vzgoje in izobraževanja, so izpostavili na zavodu. Za prihodnje leto se namreč predvideva primanjkljaj različnih skupin učiteljev v osnovnih šolah, srednjih šolah, svetovalnih delavcev, pa tudi vzgojiteljev v vrtcih, medtem ko so pretekle napovedi predvidevale ravnovesje med ponudbo in povpraševanjem po omenjenih poklicih.

Zadnja izvedba kaže tudi na predviden primanjkljaj pravnih strokovnjakov, ki so bili lani v kategoriji presežka.

Zaradi pomanjkanja ali odsotnosti kandidatov v poklicu bodo v primanjkljaju zdravniki specialisti, strokovnjaki za zdravstveno nego ter avdiologi in govorni terapevti.

Tudi zaradi delovnih pogojev bo manjkalo čistilcev, strežnikov in gospodinjskih pomočnikov v uradih, pa natakarjev, delavcev za preprosta dela v predelovalnih dejavnostih, delavcev v gradbeništvu, usmerjevalcev in raznašalcev, zavarovalnih zastopnikov in zavarovalnih posrednikov.

Pomanjkljiva usposobljenost bo botrovala manku poklicev, kot so knjigovodje in strokovni sodelavci v računovodstvu, strokovnjaki za računovodstvo, revizijo, upravljavci strojev za zemeljska dela ter mehaniki in serviserji motornih vozil in koles.

Kadra lahko manjka tudi zaradi strukturnih dejavnikov, kot sta povprečna starost brezposelnih oz. iskalcev zaposlitve in dolgotrajna brezposelnost. Med drugim iz tega razloga naj bi naslednje leto primanjkovalo tehnikov za strojništvo, orodjarjev in strugarjev.

Med poklici, ki bodo glede na raziskavo v prihodnjem letu v presežku, pa so arhitekti, sociologi, antropologi, novinarji, prevajalci, tajniki, fotografi, glasbeniki, grafični oblikovalci in drugi.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar