Milan Krek napovedal, da lahko ima vnos virusa iz tujine hude posledice

Milan Krek

Kot je na vladni novinarski konferenci pojasnil direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje Milan Krek, je delta različica že v veliki meri prisotna v Evropi, največ primerov so potrdili na Portugalskem.

Krek ocenjuje, da se bo reprodukcijsko število v prihodnjih dneh še povečalo, skrbi pa ga trend širjenja različice delte, ki je eksponenten. Krek je na novinarski znova poudaril pomen cepljenja in upoštevanja osnovnih higienskih ukrepov, kot so nošenje maske, umivanje rok in higiena kašlja.

Zbolevajo mlajši ali cepljeni le z enim odmerkom

Vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar pa je spomnila, da so se prvi primeri delta seva prvič pojavili v Indiji, nato pa je bila na udaru tudi Velika Britanija. Tam so se, kot pravi Logarjeva, odločili za drugačno strategijo. Z enim odmerkom so cepili veliko število ljudi, drugi odmerek pa je prejelo bistveno manj prebivalcev. Trenutno tam za covidom-19 zbolevajo mlajši, necepljeni, ali pa cepljeni z enim odmerkom.

Se lahko zgodba ponovi?

“V zadnjih tednih se je trend v svetu obrnil navzgor in očitno bomo šli v nov epidemični val. V Evropi smo prišli do stagnacije in lahko predvidevamo, da se bo trend obolelosti obrnil navzgor. To tudi v Sloveniji kaže na nov izbruh, ki se lahko razpotegne čez julij, avgust in celo september,” je še poveal Milan Krek. Meni, da so še posebej skrb vzbujajoči vnosi virusa iz tujine, kar ima lahko hude posledice, zato meni, da se lahko ponovi zgodba iz lanskega leta.

Oddaj komentar