Milan Krek: “Kaže, da smo res v novem valu”

Na današnji vladni novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 sta sodelovala Milan Krek, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje, in Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata.

Uvodoma je spregovoril Milan Krek, ki je pokazal evropski zemljevid o okužbah. V nadaljevanju pa je izpostavil dobro zračenje prostorov, saj so neprezračeni prostori “v eni uri že nevarni, če mamo koga okuženega, ker se aerosol tako hitro prenese.”

Krek še pove, da številke niso obetavne: “Lahko pričakujemo, da se bo v prihodnjih dneh številko okužen povečevalo. Predvsem v državah, kjer je precepljenost slaba. Med državami, ki so slabo precepljene smo tudi mi. Cepljenje zaščiti populacijo pred hudimi primeri in tudi smrtmi.”

Z ukrepi nad širjenje covida-19

Direktor NIJZ pove, da naši rezultati niso dobri, napram sosednim državam: “Smo visoko nad sosedi, zadnje čase se nam repordukcijsko število dviguje. Ta trend se bo še nekaj časa dvigoval, odvisno kako bomo z ukrepi skušali zmanjšati prenašanje virusa iz človeka na človeka. Kot kaže smo res v novem valu.”

“Vse smrti, ki se bodo zgodile v tem jesensko zimskem času, vse so nesmiselne, ker v kolikor bi se ljudje zaščitili bi preživeli. Zopet vabim vse starejše od 55 let, da naj obiščejo najbližji cepilni center, da ne hudo ne zbolijo ali celo najhujše,” še pove Krek.

Oddaj komentar