Župan želel podražiti odvoz pajka, mestni svetniki to z amandmajem zavrnili

Na včerajšnji seji mestnega sveta Mestne občine Maribor so svetniki debatirali tudi o možnosti ukinitve plačila polovice odvoza napačno parkiranega avtomobila s pajkom.

Matic Matjašič je na predlog vložil amandma, saj je menil, da ni pravično, da v primeru ko kršitelj pride na mesto odvoza pajka in mu le-ta vozila še ni odpeljal, plača odvoz, kljub temu, da vozilo ni bilo odpeljano.

Negativen signal v mestu

“Razpravljal bom v amandmaju, ki sem ga vložil. Gre za člen, ki določa, da se lahko, če po domače povem, da se ob odvozu pajka poravna polovička oz. 50 odstotkov globe za odvoz. Menim, da je ukinjanje polovičke neprimerno in daje negativen signal v mestu po novi podražitvi. Hkrati pa je polovička en instrument, ki se uporablja pri večini glob in kazni na lokalni in državni ravni. Tako za odločbe Fursa, države in globe policije, z namenom motivacije plačila glob in s tem tudi višje realizacije poravnanih glob in manjše število izvršb in pritožb, ki povečajo stroške obeh strank v postopku,” uvodoma pojasnjuje Matjašič iz Liste mladih. Povezujemo.

Samostojni svetnik Miha Recek se je strinjal z Matjašičem: “Če se zgodili, da črtamo polovičko bo to unikum v Sloveniji. Ker se pač vedno primerjamo z Ljubljano, sem preveril kako je s tem v Ljubljani. Potrdili so mi, da pri njih ne obstaja kazen katere, ne bi bilo moč plačati z minus 50 odstotnim odpisom. Zdi se mi, da je to ena čista represija in če pogledamo podatke, ki se jih izbrskal – V MO Maribor so bili odpeljani 3 avtomobili na dan, torej okvirno 1100 avtomobilov na leto. V MO Ljubljana jih je 2400 na leto, pa je občina približno trikrat večja. Upam da bomo ta amandma, ki ga je predlagal gospod Matjašič podprli.”

Omenjena debata se je precej razživela, saj so nekateri mestni svetniki dejali, da kršitelja ki zavestno parkira na parkirišču za invalide ali pločniku, naj doleti kar celotna kazen, da prekrška ne bo ponovil. A kazen za prekršek ostaja enaka, govor je namreč o plačilu stroškov odvoza nepravilno parkiranega avtomobila, so hitro razblinili dvome.

Cena se ne spremeni

Župan je kasneje predlagal, da se plača polovička, v kolikor je pajek na poti na mesto odvoza vozila, pa prej pride lastnik in pajek ne izvede odvoza. V kolikor pa je pajek že na lokaciji in vozilo naklada, pa je plačilo za odvoz 100 odstotno, tudi če vozilo ob pravočasnem prihodu lastnika na samem mestu dajo iz pajka. S tem se mestni svetniki niso strinjali. Na koncu je tudi župan Saša Arsenovič podprl predlog Matica Matjašiča in vsej burni debati sledi bistvo, da cena odvoza pajka se v Mariboru ne spremeni.

Oddaj komentar