FOTO: To je zmagovalec natečaja Plavajoči paviljon na Dravi, bo na Dravi napihljiv helijev balon?

Zaključil se je natečaj Plavajoči paviljon na Dravi, ki sta ga razpisali Mestna občina Maribor in revija Outsider. Namen natečaja je bil pridobiti inovativno zasnovo za plavajoči paviljon, ki bi imel dve glavni funkciji: prostor za manjše dogodke v času Festivala Lent in prostor za kontemplacijo ob reki, so zapisali na spletni strani Outsider.

Do konca maja so prejeli 150 elaboratov. Strokovna žirija je podelila tri nagrade in tri priznanja. In kdo je sestavljal žirijo? Podžupan Mestne občine Maribor za področje arhitekture in prostora Gregor Reichenberg, arhitekt Aljoša Dekleva – Dekleva Gregorič arhitekti, arhitekt Jure Grohar – Vidic Grohar arhitekti, Nika van Berkel (De Zwarte Hond), Eva Gusel (Outsider) in Matevž Granda (Outsider).

Zmagal paviljon iz plavajoče lesene platfotme in lebdečega platna, ki ga napenja helijev balon

Kot so zapisali je žirija za zmagovalca soglasno izbrala elaborat s šifro bVuCtq, ki na natečajna izhodišča odgovarja na duhovit in enostaven način.

“Rešitev strehe je inteligentno-humorna, saj napihljiv helijev balon s platnom omogoča preseči višinsko omejitev 4 m. Predlog tako zaobide pravila, ne da bi jih dejansko prekršil.”

Kot piše v elaboratu je paviljon sestavljen iz dveh delov: plavajoče lesene platforme in lebdečega platna, ki ga napenja helijev balon. “Na podporno leseno platformo se nalagajo manjše platforme različnih višin, ki se odzivajo na program in kontekst ter tako tvorijo razgibano topografijo. V konstrukcijski zasnovi strehe je mogoče začutiti poetično tenzijo med obema materialoma – helijevim balonom in platnom. Oba materiala imata namreč smisel izključno, če nastopata hkrati, in sta zato popolnoma odvisna drug od drugega. Enostavna, a skrajno premišljena konstrukcijska zasnova strehe je tako osrednji konceptualni narativ, ki paviljonu daje presežno dimenzijo in mu posledično dodeli status osrednjega označevalca prostora,” zapišejo.

In katera možnost je najbolj všeč vam?

Ostale predlagane ideje, najdete TUKAJ.

Oddaj komentar