Mariborsko podjetje Marles hiše zaradi rasti cen surovin lani z nižjim dobičkom

VIR: Marles hiša

Mariborsko podjetje Marles hiše, ki se ukvarja z gradnjo montažnih zgradb in zaposluje skoraj 130 ljudi, je minulo leto zaključilo z 21,5 milijona evrov prihodkov, kar je le nekaj manj kot leto prej. Kljub ukrepom za nižanje stroškov so zaradi rasti cen materialov ustvarili za dobro polovico nižji čisti dobiček v višini slabega pol milijona evrov.

Družba je na slovenskem trgu ustvarila za 11,7 milijona evrov prodaje, kar je skoraj 40 odstotkov več kot leto prej, a za desetino manj kot v predkoronskem letu 2019. Na tujih trgih, med katerimi so najpomembnejši Avstrija, Švica in Italija, so lani ustvarili 9,7 milijona evrov prodaje, kar je za dobro četrtino manj kot leto prej.

V strukturi prodaje so sicer prevladovali individualni stanovanjski objekti, na tujem trgu pa delno tudi modularni objekti, ki pa so jih v večjem obsegu realizirali šele letos.

Kot je v letnem poročilu, objavljenem na spletni strani Ajpesa, zapisal direktor podjetja s sedežem v Limbušu Matej Vukmanič, so še pred začetkom leta sklenili rekordno število pogodb, zato so bila njihova pričakovanja in načrti celo še bolj optimistična in so predvidevala nadaljnjo rast.

Pričeli naraščati stroški nabavnih surovin

V prvi polovici leta so beležili rekordne rezultate, ki so napovedovali najboljše prodajno leto v zgodovini. Med drugim je izpostavil gradnjo 18 objektov v sklopu novega stanovanjskega naselja Drenovo ter gradnjo štirih dvostanovanjskih hiš in enega večstanovanjskega objekta v Švici. Ob tem so podpisali pogodbo za izvedbo modularnega projekta v Nemčiji, z gradnjo katerega so začeli v drugi polovici leta, zaradi česar so v proizvodnji delno vzpostavili delo v treh izmenah.

A če je na eni strani rasla prodaja, so na drugi strani prav tako pričeli naraščati stroški nabavnih surovin, predvsem konstrukcijskega lesa, ki je njihova osnovna strateška surovina. Cene lesa so se med letom povečale celo za skoraj 300 odstotkov, naraščati pa so pričele tudi cene drugih surovin.

Na dvig cen so se odzvali takoj, kljub vsem naporom pa se je proizvodni strošek povečal, saj so imeli sklenjene pogodbe iz preteklega obdobja, zato so lahko zgolj zmanjšali negativni učinek, ne pa ga tudi odpravili. Med letom so bili prisiljeni dvigniti prodajne cene, ki jih je trg dobro sprejel, zato na prodajnem področju bistvenega upada pri sklenitvi novih pogodb niso zaznali.

Denar vložili tudi v investicije

Kar nekaj denarja so vložili tudi v investicije, med drugim v posodobitev proizvodnje, kjer so z nabavo novih in naprednih CNC strojev ter drugih naprav uspeli proizvodne procese poenostaviti ter izboljšati in na ta način dvigniti produktivnost. Zaradi povečanega obsega poslovanja so dodatno zaposlovali tako v proizvodnji, kot v režijskih službah.

Družba Marles hiše je januarja letos pristala v večinski 58-odstotni lasti nizozemskega sklada Invera Investments, novi večinski lastnik pa je obnovil pogodbe z obstoječim vodstvom družbe. Z vstopom želi Invera okrepiti položaj družbe na obstoječih trgih, zagotoviti povečanje proizvodnih kapacitet in zagotoviti nove priložnosti na obstoječih in novih trgih. Preostali delež podjetja je še naprej v lasti družbe Investma, katere lastnik je Leopold Poljanšek.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar