Mariborsko knjižnico bi selili

Mariborski župan Andrej Fištravec nadaljuje z aktivnostmi v smeri selitve osrednje enote Mariborske knjižnice na drugo lokacijo. Ta četrtek, 22. decembra, bodo mestni svetniki dobili na mizo študijo o možnosti selitve dela knjižnične dejavnosti na Tabor, medtem ko se načrti za selitev ostalega dela na Trg Leona Štuklja še pripravljajo.Opozicija medtem vztraja, da se je treba držati doslej veljavnega predloga, ki predvideva novogradnjo na sedanji lokaciji na Rotovškem trgu, saj je arhitektom uspelo vrednost znižati na 15,2 milijona evrov. Z obljubljenim državnim prispevkom v višini 2,7 milijona evrov bi po ocenah opozicije bilo mogoče ta že dolgo obljubljen in prepotreben projekt uresničiti s sofinanciranjem iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb (CTN).

Tem pozivom so se pred dnevi z javnim pismom pridružili tudi častni občani Maribora Alojz Križman, Rudi Moge in Matjaž Mulej. “Vse druge variante lahko pomenijo (nes)končen odlog realizacije projekta,” so zapisali.

Foto: Lokalec.si
Foto: Lokalec.si

Fištavec pa je na današnjem srečanju z novinarji povedal, da se mu zaradi po njegovih ocenah še vedno visoke cene zdi “neodgovorno” vztrajati na prvotnem predlogu za obnovitev sedanje stavbe knjižnice na Rotovškem trgu. “Mi iščemo najugodnejšo rešitev,” poudarja Fištravec.

Knjižnico bi raje selili

Mestna uprava predlaga, da se knjižnico preseli v nekdanjo stavbo centra za socialno delo na Taboru in nekdanjo SDK na Trgu Leona Štuklja. Prva stavba je v občinski lasti, zato so že izdelali osnovno dokumentacijo, ki jo bodo ta četrtek predložili mestnemu svetu. Po besedah Teobalda Pajnika iz občinske projektne pisarne so prve študije pokazale, da je selitev v stavbo na Taboru, ki je od leta 2011 prazna, možna z določenimi preureditvami, kar bi občino stalo največ 1,3 milijona evrov. Za stavbo na Trgu Leona Štuklja, ki je v lasti države, pa pogovori še potekajo.

Denar iz CTN, od koder Maribor pričakuje 17,8 milijona evrov, bi mestna uprava porabila za vrsto drugih projektov, med drugim za ureditev parka ob Pekrskem potoku, za katerega bodo dokumentacijo prav tako potrjevali na tokratni seji mestnega sveta. Mestni svetniki bodo imeli na mizi še dokumentacijo za obnovo Mariborskega otoka ter elaborat za stroške odvajanja odpadne vode, ki uvaja omrežnino in posledično mariborskim gospodinjstvom prinaša višje stroške komunale.

V igri le dva predloga

Končne odločitve o naboru projektov, s katerimi bo Maribor dejansko kandidiral za sredstva CTN, mestni svetniki tokrat še ne bodo sprejemali. Pogovori s svetniškimi skupinami so po besedah Fištravca še v teku. Zaenkrat sta uradno v igri le dva predloga, o čemer so za mnenje povprašali tudi javnost. Na anketo se je odzvalo manj kot pet odstotkov gospodinjstev in ti so večinsko podprli predlog župana. Kljub temu kritiki opozarjajo, da je takšno glasovanje mogoče prirediti in da je že zapis na glasovnici napeljeval k izbiri tega predloga.

glasovnica-predlogi

Po neuradnih navedbah je opozicija v teh dneh pripravila nov predlog glede knjižnice. Župan pravi, da s tem ni seznanjen. “Če obstaja še kakšen predlog, bi bilo prav, da bi čim prej prišel do mene, da se lahko strokovne službe do tega opredelijo in ga ovrednotijo. Obstajajo namreč določena pravila koriščenja sredstev tega mehanizma in če bo mestni svet sprejel napačno odločitev, tega denarja ne bomo mogli koristiti,” je dejal.

S predstavitvijo predloga na sami seji mestnega sveta pa tega župan po njegovih besedah ne bo mogel dati na glasovanje. “Neresno je, da bi o predlogu, ki pomeni angažiranje investicijskih sredstev občine za naslednjih pet let, razpravljali ad hoc,” je opozoril.

VIR: lokalec.si

 

Oddaj komentar