Mariborski svetniki v prvem branju sprejeli odloka o proračunu za leti 2023 in 2024

Mariborski svetniki so v prvem branju sprejeli odloka o proračunu za leti 2023 in 2024. Za je glasovalo 19 mestnih svetnikov, devet jih je bilo proti. Kljub sprejetju so imeli svetniki določene pomisleke, kar nekaj pa jih je bilo mnenja, da je proračun prenapihnjen. Menijo namreč, da so sredstva na določenih postavkah prenizka. Na seji pa smo prvič videli Franca Kanglerja, ki pa je med drugim opozoril na dolg mariborske občine in župana prosil za pojasnila.

Proračun visok 192,6 milijona evrov

Po tem, ko je župan MO Maribor na pretekli seji z dnevnega reda umaknil točko o prvi obravnavi proračuna za leto 2023, se je danes odvila 2. izredna seja, na katero pa je bila vključena tudi obravnava prvega branja proračuna za leto 2024. Proračun za letos je bil predlagan v višini 192,6 milijona evrov z možnim zadolževanjem do 27 milijonov evrov. Proračun za leto 2024 pa v višini 142,1 milijona evrov z zadolževanjem do treh milijonov evrov.

Župan Saša Arsenovič je dejal, da so naredili vse, da bi upravičene strahove za realizacijo proračuna 2023 pregledali in potencialno zmanjšali. “Ugotovili smo, da ne začenjamo v letu 2023 nobenega novega projekta, da so vsi plod odličnega dela v prejšnjih letih in da se pravzaprav veselimo izvedbe vseh projektov.”

Vodja urada in namestnica direktorja Mestne uprave Mateja Cekić je predstavila proračun. Tekoči odhodki predstavljajo 17 odstotkov proračuna, tekoči transferji 37 odstotkov, 34 odstotkov znašajo investicijski odhodki, odplačila dolga tri odstotke in investicijski transferji devet odstotkov.

“Za področje kulture je planirano v celoti cca. 40 milijonov: 9,5 za tekoče odhodke, 30,6 pa za investicijske. Tukaj velik del predstavlja investicija center Rotovž, kjer imamo na postavki nekaj čez 17 milijonov, razlika pa so investicije, ki se nanašajo na CTN, se pravi vse kar se dela na Lentu,” je predstavila del proračuna. V šolstvu je prlaniranih 10,3 milijona, zajema nekaj več kot dvomilijonsko investicijo v OŠ Tabor 1, ostalo so tekoči stroški in investicijska vzdrževanja šol. Vrtcem namenjajo 24,6 milijonov, 22,7 milijonov od tega znašajo tekoči stroški, preostalo predstavljajo investicije. Za zdravstvo namenjajo 10,5 milijona, na komunali je planiranih 44,6 milijona, za področje športa 14,6 milijona za gospodarstvo pa 3,7 milijona.

Vlaganja v promet in komunalo

Za vodovodno omrežje planirajo 850.000 tisočakov, za kanalizacijo 6 milijonov, izpostavili so investicije v ceste, za to skupaj z vzdrževanjem prav tako namenjajo dobrih 6 milijonov. Med drugim za sanacijo Medvedove, ulico Koseskega, za krožišče Kardeljeve in Streliške ter podaljšek Proletarske brigade. Za preplastitve cest so namenili milijon evrov, za investicije in vzdrževanje javne razsvetljave 500.000 evrov.

“Proračun je prenapihnjen in nerealno načrtovan”

Lidija Divjak Mirnik – Lista za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti je proračun ocenila kot prenapihnjen in nerealno načrtovan: “Od tega je 27 milijonov zadolževanja, kar pomeni, da se do leta 2030 ne moremo zadolžiti oz. nekaj malega. Ne vi ne vaš morebitni naslednik, zadolževanja več ne more storiti. Sprašujemo se, kako bomo zaključili investicije, če denarja v proračunu ne bo, kredita pa tudi več ne moremo vzeti. Kako bomo že najete kredite sploh odplačevali?” Dodala je, da bi morali nekatere investicije ustaviti, ker so nepotrebne, med drugim nakupi gostiln in gradnja brvi.

S tem, da je proračun prenapihnjen so se strinjali tudi v svetniški skupini Gibanje Svoboda. Karin Jurše je poudarila, da pri pripravi proračuna niso sodelovali. ” “Naše stališče je bilo, da se je na podlagi preteklih izkušenj s proračuni pokazalo, da so bili v zadnjih treh letih proračuni vedno prenapihnjeni na prihodkovni strani za 20 do 30 milijonov.”  Omenila je tudi, da v vsaki družini ali podjetju začnejo s finančnim načrtom na podlagi tega, koliko prihodkov pričakujejo. “V tem primeru je šlo v kontra smer,” je dodala.

Besede je potrdila tudi Vladimira Cokoja – SDS – Slovenska demokratska stranka:Naša pričakovanja so bila usmerjena v to, da bo pripravljen strokovno in v skladu s predpisi.” Poudarila je, da se tako s financami ne ravna in spomnila, da so lani sprejemali osem rebalansov.

Arsenovič: “Proračun je samo ambiciozen”

Mariborski župan je komentiral očitke o prenapihnjenosti proračuna: “Proračun je samo ambiciozen, nič ni prenapihnjen. Kar dokazuje tudi realizacija proračuna prejšnjih štirih let, ko je mesto začelo končno delati in se ni ukvarjalo na način, da moramo najprej blagajno napolniti in potem z nje prazniti, ampak vedno uravnotežimo projekte, ki so v pripravi in za katere ne moremo vedeti, če bodo uspešni. A mi smo bili uspešni.” 

V nadaljevanju pa je dejal: “Ne dovolim si, da se za nazaj krivi kogarkoli, ki je tukaj razmišljal razvojno, in je to mesto peljal na pot razvoja. Zato, ker bomo za skoraj vsak vložen evrov na 145 milijonov, dobili od Evrope ali države nazaj. Hvala vsem, ki razmišljate razvojno.”

Kangler: “Ne bo dolgo, ko boste imeli štrajk v Snagi in Nigradu”. Sejo so zapustili pred glasovanjem

Prvič se je seje udeležil tudi Franc Kangler: “Zelo zanimivo je bilo poslušati tako ene na levi kot vas spoštovani župan. Mi vam ne bomo ničesar očitali. Želimo pa imeti pojasnila. V lanskem letu med 11 in 12 milijonov neplačanih obveznosti. Nekateri ljudje čakajo, da dobijo plačilo.” V nadaljevanju je župana vprašal, če drži informacija, da je letos kar osem milijonov neplačanih obveznosti.

“Ne bo dolgo, ko boste imeli štrajk v Snagi in Nigradu,” je povedal in dodal, da delavce skrbi: “Povejte jim, da jih ne boste dali v stečaj, ali pa jim povejte, da to kar delavcem pripada, da bodo v letošnjem letu dobili.” Omenil je tudi, da svetnike župan deli na prvo in drugorazrednike. “Napovedujem obstrukcijo naše svetniške skupine in bomo zapustili sejo pred glasovanjem,” je dejal in ga pozval, da sprejme odgovornost.

Josip Rotar – Lista kolesarjev in pešcev, je izrazil zaskrbljenost glede zmanjšanja programskih postavk za kulturo, šolstvo, programe za mlade, sofinanciranje prvih zaposlitev, programe za varovanje okolja in ohranjanje narave, zagotavljanja zdravstvene oskrbe in skrbi za starejše. “Potrebno je pogledati vse možnosti, da bodo občani dodatno čim manj obremenjeni na področju komunale in vrtca. V preteklosti so bili mnogi mnogi dobri projekti v proračunu, pa se potem niso realizirali. Želimo, da bi bil župan pri realizaciji uspešen,” pa je dejal Zdravko Luketič – Nova Slovenija – Krščanski demokrati. Poudaril je, da si želijo, da bi bila pozornost namenjena starejši, omenil je tudi dnevni center za dementne.

Odbori izrazili zaskrbljenost nad sredstvi na področju športa, mladine, kulture in kmetijstva

Alenka Iskra iz odbora za mladino, šolstvo in šport je izrazila zaskrbljenost, da se na področju športa in mladine za leto 2023 na račun dviga plač in energentov krčijo sredstva za izvajanje programov. Za leto 2024 pa menijo, da je premalo sredstev namenjenih za investicije v vrtce in šole. Odbor za kulturo je pozval, da zagotovijo dodatna sredstva za programe na področu kulture.

Danijela Šerbinek iz odbora za kmetijstvo in celostni razvoj podeželja, pa je dejala: “Na proračunski postavki investicije v kmetijska gospodarstva ponovno ni planiranih finančnih sredstev.” Prosili so, da do druge obravnave te zagotovijo in pravočasno izvedejo razpis za dodelitev državnih pomoči. Odbor za finance predlaganih sklepov ni potrdil. 

Funkciji državnega srekretarja in svetnika nezdružjivi

V nelagodni situaciji se je znašel Andrej Rajh – Gibanje Svoboda. Funkciji državnega srekretarja in svetnika sta namreč nezdružjivi. “Ko sem to ugotovil, sem kontaktiral komisijo za preprečevanje korupcije, tudi mestno volilno komisijo in čakam od teh institucij navodila, kako ukrepati. Predvidoma bom od KPK navodilo dobil do konca tega tedna in s tem seznanil mestni svet in ukrepal,” je dejal v začetku seje.

Oddaj komentar