Od danes popolna zapora železnice od Pesnice do Avstrije

Zaradi del bodo danes za predvidoma mesec in pol zaprli železniško progo od Pesnice do avstrijske meje. V okviru nadgradnje 15,5-kilometrske proge bodo postopoma zgradili dodatne perone na železniških postajah v Pesnici in Šentilju, uredili več križanj cest z železnico ter zgradili nove povezovalne ceste.

Na progi trenutno že potekajo določena dela, danes pa bodo uvedli popolno zaporo, ki naj bi trajala do 15. decembra. V tem času bodo potekala dela v okrepljenem, za določene aktivnosti tudi 24-urnem delavniku, so v predstavitvi projekta krajanom pojasnili na Direkciji RS za infrastrukturo.

Nadgradnja železniške proge je ocenjena na 44 milijonov evrov in je prvi od štirih sklopov del, ki bodo izvedena na odseku od Maribora do meje z Avstrijo. Med drugim zajema izgradnjo dveh novih peronov, podhoda z dvigalom in parkirišča za osebne avtomobile na železniški postaji v Pesnici ter nadgradnjo železniške proge do postaje v Šentilju.

Vzporedno bo potekala nadgradnja železniške proge na območju Občine Šentilj. Tam prav tako načrtujejo izgradnjo dveh novih peronov, podhoda z dvigalom in parkirišč na železniški postaji v Šentilju ter ukinitev obstoječega nivojskega prehoda v bližini. Proga do državne meje bo v celoti nadgrajena, pri čemer bo najzahtevnejši poseg rekonstrukcija obstoječega predora Šentilj in zamenjava nadhoda za tem predorom.

Ko bo proga obnovljena, bodo vlaki na tej povezavi lahko dosegali hitrost do sto kilometrov na uro, medtem ko zdaj vozijo s hitrostjo do 80 kilometrov na uro.

Zaradi izvajanja del med Mariborom in Šentiljem ter sočasnih del na avstrijskih železnicah bo do 15. decembra organiziran nadomestni avtobusni prevoz med Mariborom, Špiljami in Werndorfom.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar