Mariborski mestni svetniki pozvali župana: “Soodgovornosti za Maribor ni mogoče doseči s samovoljo”

“Soodgovornost za razvoj Mestne občine Maribor zagotovo nosimo tisti, ki imamo skladno z zakonodajo pristojnost za odločanje in sprejemanje sklepov, vendar le, če se slednji izvajajo,” so zapisale mariborske liste in stranke, ki so združno pozvale župana Arsenoviča. Pod skupno izjavo so se podpisali svetniška skupina Liste za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti, svetniška skupina Slovenska demokratska stranka, svetniška skupina Gibanje Svoboda, svetniška skupina Socialni demokrati, svetniška skupina Lista kolesarjev in pešcev, svetniška skupina Stranka mladih – Zeleni Evrope in Levica.

Njihov poziv objavljamo v celoti:

Mestni svet (MS) MOM je najvišji organ odločanja o vseh zadevah v okviru pravic in dolžnosti občine in je pristojen za nadzor nad delom župana, podžupanov in občinske uprave, še zlasti glede uresničevanja odločitev mestnega sveta. Trenutno smo priča samovoljnemu neizvajanju že sprejetih sklepov MS MOM s strani župana. Zagotovo se kdaj pojavijo razlogi, da kakšne odločitve MS MOM ni mogoče izvršiti, vendar po postopku in na način, kot ga opredeljujejo predpisi in 2. odstavek 118. člena Poslovnika MS MOM, kjer je nedvoumno zapisano: »Če župan ne more izvršiti sklepa mestnega sveta, mora predlagati njegovo razveljavitev ali predlagati nov sklep.«

Drugačno ravnanje predstavlja samovoljo, ki ne pritiče našemu univerzitetnemu
mestu Maribor, prav tako pa mu ne more biti v ponos neprimerno obnašanje občinskega vodstva/funkcionarjev, saj se tako trgajo skupne vezi in cefra zaupanje vseh nas, ki smo soodgovorni za boljši jutri naših občanov.

Zato podpisane svetniške skupine zahtevamo:
1. Vpogled v spise/zadeve, kjer je dokumentirano vse gradivo, ki se nanaša na očitke o domnevnih hujših kršitvah pravic zaposlenim na MOM s strani funkcionarjev, domnevno podžupana dr. Sama Petra Medveda in vodje kabineta župana Jelke Vrečko. Vse informacije, ki so na voljo, namreč izvirajo iz medijev.
2. Sejo, na kateri bomo obravnavali rebalans proračuna 2023.
3. Vpogled v stanje zapadlih terjatev na dan vpogleda, njihovo skupno vsoto, datum najstarejše zapadle fakture in nasploh finančno stanje MOM.
4. Predloge za razveljavitev oz. sprejem novih sklepov MS MOM, ki niso bili uresničeni, z jasno obrazložitvijo (ukinitev razpisa za štipendije, umik Dravske vile iz rečne struge, neizplačilo obveznosti iz pogodb s športnimi društvi …) oz. pisnim poročilom o neizvršenih sklepih.
5. Časovnico sprejemanja proračuna 2024, za katerega je bila sprejeta zaveza vodstva občine, da se bo pripravljal skupaj z MS MOM.

V pričakovanju utrjevanja ugleda našega univerzitetnega mesta Maribor in njegovega nadaljnjega uspešnega razvoja, za kar nosimo soodgovornost in pristojnost tudi mi, vas lepo pozdravljamo.

Oddaj komentar