Mariborski Karierni sejem letos istočasno za dijake in učence, nova je tudi lokacija sejma

Mariborski karierni sejem – sejem poklicev in izobraževanja 2023 – s sloganom Vesolje priložnosti bo naslednji teden v sredo in četrtek, 15. in 16. novembra. Letos o potekal na novi lokaciji,  v Univerzitetnem športnem centru Leona Štuklja.

Letošnji karierni sejem je že osmi po vrsti. Organizirata ga Območno obrtno-podjetniška zbornica Maribor in Štajerska gospodarska zbornica v partnerskem sodelovanju z Mestno občino Maribor, Zavodom RS za zaposlovanje – Območno službo Maribor, Univerzo v Mariboru, Fundacijo za izboljšanje zaposlitvenih možnosti Prizma in Mladinskim kulturnim centrom Maribor.

Karierni sejem bo potekal za osnovnošolce in srednješolce dva dni skupaj, na novi lokaciji, v Univerzitetnem športnem centru Leona Štuklja, Koroška cesta 130, 2000 Maribor, v sredo, 15. 11. 2023, med 8. in 17. uro in četrtek, 16. 11. 2023, med 8. in 16 uro.

Marko Gorjak, predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Maribor, je predstavil, kako bo vsebinsko urejen Karierni sejem, ki bo razdeljen v samem prostoru na kar 136 razstavnih enot. Povedal je tudi, katere poklice bo predstavila v sodelovanju z drugimi Območna obrtno-podjetniška zbornica Maribor.

Večjo vlogo je letos prevzela Štajerska gospodarska zbornica. Lidija Majcen, vodja kadrovskega področja Štajerske gospodarske zbornice, je izpostavila, da bo letos sodelovalo z njimi 25 podjetij.

Okrogla miza o karierni orientaciji in Escape room z deficitarnimi poklici

Po besedah Bernarda  Memona, direktorja Območne službe Maribor Zavoda RS za zaposlovanje, si želijo, da bi se karierna orientacija vrnila v stare tirnice, saj je nekoč imela močno veljavo. Zaradi tega bodo 15. novembra pripravili okroglo mizo Kako zagotoviti celosten in integriran pristop k ureditvi karierne orientacije v Sloveniji. Imeli bodo tudi več stojnic in novost Escape Room, ki bo v prostorih Štuka.

Mojca Kirbiš, vodja kolegija ravnateljev mariborskih osnovnih šol, je dejala, da je Karierni sejem odlična priložnost za osnovnošolce, pri tem se zahvaljuje, da bo tudi letos organiziran brezplačni avtobusni prevoz za osnovnošolce, ki gredo na Karierni sejem. Odhodi bodo organizirani in vodeni.

Herman Pušnik, predstavnik aktiva ravnateljev mariborskih srednjih šol, je izpostavil, da je sejem za srednješolce namenjen ne samo srednješolcem oziroma osnovnošolcem, ki se odločajo, kam v srednjo šolo, ampak tudi odraslim za npr. prekvalifikacijo.

Za tiste, ki želijo videti tudi možnosti neformalnega izobraževanja, pa je tam tudi Mladinski kulturni center Maribor, ki z različnimi možnostmi nudi usvajanje raznih veščin in znanj, ki so potrebna tako na poklicni kot tudi življenjski poti. Tudi npr. z živo knjižnico, na kateri se bodo predstavili ljudje v različnih poklicih in povedali svojim sogovornikom prednosti in slabosti poklica, ki ga opravljajo.

Namenjen učencem, dijakom, staršem, odraslim, ki želijo drugačno poklicno pot, svetovalnim in strokovnim delavcem

Karierni sejem je namenjen učencem višjih razredov oz. letnikov, staršem, svetovalnim in drugim strokovnim delavcem s področja karierne orientacije mladih. Z izvedbo Kariernega sejma želijo mladim na enem mestu predstaviti možnosti, ki jih imajo ob nadaljevanju svoje izobraževalne ali poklicne poti ter prispevati k preprečevanju neskladja med ponudbo in povpraševanjem na lokalnem trgu dela, kot tudi pomagati pri izvajanju programov karierne orientacije v osnovnih in srednjih šolah. Posebno pozornost zato namenjajo poklicem, ki so na trgu dela vse bolj iskani, in novim poklicem prihodnosti.

Želijo si, da bi lahko v povezovanju z izobraževalnimi zavodi, obrtniki, podjetniki, drugimi gospodarskimi subjekti ter ostalimi javnimi in zasebnimi organizacijami predstavili priložnosti za karierni razvoj mladih v lokalnem okolju.

Obiskovalci kariernega sejma bodo lahko:
• spoznali posamezne poklice;
• spoznali izobraževalne ustanove in programe, ki jih te izvajajo;
• se udeležili dogodkov (delavnic in predavanj), ki so koristni za načrtovanje
izobraževalne in karierne poti;
• se seznanili s potencialnimi delodajalci, z možnostmi za zaposlitev ali za opravljanje prakse;
• dobili informacije o razmerah na trgu dela, iskanih poklicih in poklicih prihodnosti;
• stopili v stik s kariernimi svetovalci/kami in organizacijami, ki nudijo podporo mladim pri načrtovanju kariere in kariernih odločitvah
• spoznali organizacije, ki izobražujejo, usposabljajo ali zaposlujejo mlade invalide;
• spoznali mladinske delavce, se seznanili z mladinskim delom in s programi, ki jih izvajajo mladinski centri in druge organizacije, ki delujejo na področju mladine.

Oddaj komentar