POZOR: Opozorilne sirene sprožene v Mariboru, Dupleku in Staršah zaradi povišanih pretokov Drave

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

Nočno deževje na območju Podravja kljub povečanemu pretoku Drave še ni povzročilo večjih težav, je pa bila že sprožena opozorilna sirena na območju Mestne občine Maribor ter občin Duplek in Starše. Kot je za STA povedala vodja mariborske izpostave uprave za zaščito in reševanje Ivanka Grilanc, so v devetih občinah opravili okoli 40 intervencij.

Po besedah Grilanc je šlo za manjša posredovanja gasilcev, predvsem za črpanja vode iz objektov in podrtih dreves, trenutno pa so neprevozne nekatere lokalne ceste.

Zaradi visokega pretoka Drave, ki v tem trenutku na območju jezu Melje znaša že skoraj 1800 kubičnih metrov na sekundo, so že bile sprožene opozorilne sirene na območju Maribora, Dupleka in Starš.

Prožijo se tudi plazovi

V Selnici ob Dravi pa je prišlo tudi do plazu, kakršnih je po njenih besedah v prihodnjih dneh pričakovati kar nekaj, saj so tla že dodobra namočena še iz preteklih deževnih dni.

Večjih težav pa za zdaj nimajo na območju Spodnjega Podravja, kjer trenutno beležijo zgolj precej povečan pretok Drave in kljub slabi napovedi upajo, da bo ta ostala v svoji strugi oziroma ter se bo razlivala zgolj na nenaseljenih območjih. V mejah normale so za zdaj tudi pretoki Dravinje in Pesnice.

Kot je za STA povedal vodja ptujske izpostave uprave za zaščito in reševanje Drago Murko, ima Drava pri Zlatoličju pretok trenutno že preko 2000 kubičnih metrov, kar pa je še v zgornjih mejah, ki za zdaj ne ogrožajo sicer poplavnega območja.

Ob tem je spomnil, da so na avstrijski strani v četrtek napovedali nižanje gladine na akumulacijskem jezeru Edling, kar se glede na povišane pretoke očitno uresničuje, vendar v Slovenijo Drava prihaja s pretokom okoli 1200 kubičnih metrov, kar je še sprejemljivo.

“Na našem območju smo prenesli pretoke v zgornjem toku Drave do okoli 1500 kubičnih metrov. Na jezu Markovci pa je pretok trenutno 640 kubičnih metrov, kar je še daleč od tiste meje, ki bi ogrožala naselja pod njim. Vsekakor budno spremljamo razmere in če bo ostalo kot je zdaj, ne bo hujšega,” je še dejal Murko.
VIR: lokalec.si

Oddaj komentar