Mariborska stolnica do nove strehe tudi z donacijami

Streha mariborske stolne cerkve je bila v tako slabem stanju, da ne bi več vzdržala morebitnih obilnejših ali dolgotrajnejših snežnih padavin, zato so v Stolni župniji Maribor avgusta pristopili k njeni obnovi. Del denarja so pridobili od ministrstva za kulturo, preostalo pa morajo zbrati sami. Zato prosijo za donacije.

Vrednost projekta obnove strehe in ostrešja cerkve se ocenjuje na okoli 150.000 evrov. Na javnem razpisu za ohranitev kulturne dediščine, ki ga je objavilo ministrstvo za kulturo, so pridobili pravico do sofinanciranja 29 odstotkov potrebnih sredstev, kar predstavlja nekaj več kot 43.000 evrov.

“Preostali del sredstev, ki pa se zaradi nenormalnega dviga cen surovin žal povečuje, moramo zbrati iz drugih, izvenproračunskih virov. Zbrati moramo vsaj 106.000 evrov,” je v sporočilu za javnost zapisal župnik Marko Veršič.

Obnova je nujna

“Zato se obračamo na vse ljudi dobre volje in vse Mariborčane s prošnjo po donaciji denarnih sredstev za obnovo strehe naše stolnice. Dela na strehi se približujejo h koncu, vendar nam ostaja velik del finančnih sredstev, ki jih moramo še zbrati,” je dodal.

Cerkev je sedež Nadškofije Maribor in stoji na Slomškovem trgu v središču mariborskega starega mestnega jedra. Anton Martin Slomšek je 4. septembra 1859 prenesel škofijski sedež iz Št. Andraža na avstrijskem Koroškem v Maribor, s tem pa je tedanja mestna župnijska cerkev svetega Janeza Krstnika postala škofova cerkev oziroma stolnica.

Obnova cerkve, ki je danes kulturni spomenik z rednimi bogoslužji in pomembna turistična točka v Mariboru, je bila nujna, saj je dotrajana strešna kritina že puščala, zato je prihajalo tudi do poškodb notranjih stropov. “Streha je v takem stanju, da ne bo zdržala dolgotrajnejših snežnih padavin, ki smo jih včasih bili redno deležni,” so v prijavi na razpis ministrstva za kulturo zapisali na mariborski nadškofiji.

Hkrati z obnovo strehe poteka tudi obnova številčnic ur na zvoniku

“Objektu grozi nepopravljiva škoda, če ne bo prišlo do takojšnje sanacije, saj zaščitni ukrepi niso več dovolj za preprečitev vdora vode, še posebej ob pogostih hudih neurjih, toči ali večji količini snega in dežja. Strešniki redno padajo s strehe, posebej ob močnejših vremenskih pojavih, ter življenjsko ogrožajo mimoidoče občane in na trgu parkirana vozila,” so še dodali.

Hkrati z obnovo strehe poteka tudi obnova številčnic ur na zvoniku te cerkve. To delo, prav tako na osnovi donacij, opravlja restavrator Aleš Lombergar v sodelovanju v notarjem Gorazdom Šifrerjem, s katerim sta obnovila že uro na Prvi gimnaziji.
VIR: Lokalec.si

Oddaj komentar