Društvo psihologov Slovenije je prejelo nagrado EESO za solidarnost civilne družbe za Slovenijo

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

Slovensko društvo psihologov je med 23 prijavljenimi kandidati iz EU in Združenega kraljestva, ki so prejeli nagrado za izreden prispevek k boju proti pandemiji COVID-19 in njenim katastrofalnim posledicam.

Evropski ekonomsko-socialni odbor (EESO) je nagrado za solidarnost civilne družbe podelil Društvu psihologov Slovenije za projekt psihosocialne podpore ljudem vseh starosti med pandemijo. Društvo zagotavlja tudi strokovno podporo psihologom pri tem, kako se najbolje spoprijeti z učinki pandemije. EESO je svetovalni organ, ki zastopa evropsko civilno družbo na ravni EU. Društvo psihologov Slovenije je razglasil za najboljšega slovenskega kandidata za nagrado in dejal, da je bilo njegovo delo odličen primer izjemne solidarnosti med krizo zaradi COVID-19.

Med drugim telefon za psihološko podporo ob epidemiji covida-19

Aktivnosti, za katere so bili v Društvu psihologov Slovenije nagrajeni, se izvaja pod okriljem Operativne skupine za izvajanje psihološke pomoči v razmerah epidemije, ki jo koordinira NIJZ. Ena bolj izpostavljenih aktivnostih je telefon za psihološko podporo ob epidemiji covida-19 (080 5100), s katerim skupaj z NIJZ in drugimi organizacijami, prebivalcem nudijo razbremenilne pogovore ob stiskah, s katerimi se soočamo zaradi epidemije. Nudena psihosocialna podpora je koristila številnim ljudem, med drugimi šolarjem in študentom, pobuda pa je okrepila tudi povezave med strokovnjaki na tem področju. Dolgoročno je vzpostavila mrežo strokovnjakov, ki se lahko aktivirajo v primeru novega izbruha pandemije ali nesreče.

Čestitamo🥳 Društvu psihologov Slovenije, slovenskim prejemnikom nagrade za solidarnost civilne družbe🤝, ki jo je EESC -…

Objavil/a Evropski parlament Slovenija dne Ponedeljek, 15. februar 2021

Društvo je ustvarilo telefonske linije za klice v sili, ki med drugim ponujajo brezplačno svetovanje za šolarje in študente. Vzpostavili in vodili so jih študenti psihologije, ki so bili pod vodenjem vključeni tudi v delovanje projekta. Društvo je objavilo smernice in oblikovalo spletišča za psihologe ter pripravilo gradivo za javnost o psiholoških posledicah pandemije. “To je dokaz, da je hitra aktivacija prostovoljcev v krizi, ne da bi razmišljali o povračilu stroškov, pravi način,“ je dejal predsednik Marko Vrtovec. “Glavni vir zadovoljstva naših prostovoljcev na področju psihološke pomoči ob epidemiji COVID-19 je vedenje, da so ljudem pomagali bolje obvladati krizo. Če smo uspeli odpraviti eno samo misel na samomor in rešiti življenje, smo izpolnili svoj cilj.“

Kandidirali tudi drugi slovenski projekti

Tudi drugi slovenski kandidati, ki so se potegovali za nagrado EESO, so predložili visokokakovostne projekte. Med njimi je Pimp my Walls, ki je ustvarjalna pobuda za pomoč umetnikom pri preživljanju med omejitvijo gibanja, hkrati pa širšo javnost spodbuja, da vzljubijo umetnost. Projekt „Vi ste za nas, zdaj bomo mi za vas“ pa je povezal otroke s stanovalci upokojenskih domov.

Za boljšo ozaveščenost in prepoznavnost

EESO upa, da bo nagrada za solidarnost civilne družbe povečala prepoznavnost in ozaveščenost ne le v zvezi z nagrajenimi projekti, temveč tudi glede mnogih drugih ustvarjalnih državljanskih pobud, ki se jih izvaja v EU. Po mnenju EESO projekti in pobude, ki jih izvajajo državljani in civilna družba, na mnoge načine dopolnjujejo prizadevanja držav članic za ublažitev pretresov zaradi krize in jih na nekaterih področjih celo prehitevajo, na primer pri proizvodnji obraznih mask na lokalni in regionalni ravni. EESO ugotavlja, da je bilo v primerjavi s prispevki za nagrado civilne družbe v preteklih letih letos več prijav iz neformalnih ali manj uveljavljenih organizacij, kar jasno kaže, kakšno vzdušje prevladuje na lokalni ravni. Manj je bilo tudi prispevkov iz nekaterih držav, ki jih je prvi val pandemije manj prizadel, ali iz držav z močnejšimi sistemi socialnega varstva.

Oddaj komentar