Mariborčanka Karmina Šilec nominirana za “Oskarja za dramo”

Karmina Šilec. Foto: Darja Štravs

Mariborčanka Karmina Šilec, znana diregentka in umetniška voditeljica mariborskega pevskega zbora in šole Carmina Slovenica, je nominirana za Evropsko gledališko nagrado za novo gledališko stvarnost. Slednjo označujejo tudi kot »Oskar za dramo«.

Nagrada Evropska gledališka stvarnost (Europe Theatre Prize Theatrical Realities – EPTR) je namenjena spodbujanju novih trendov evropskega gledališča v vseh njegovih oblikah, artikulacijah in izrazih. Je nagrada Evropske komisije, ki se podeljuje posamezniku za njegovo celotno umetniško pot v polju mednarodnega gledališča. Karmini Šilec, ki je doslej za svoje delo prejela več kot 20 najvišjih mednarodnih nagrad na zborovskih tekmovanjih, se tako obeta dodatno, mednarodno priznanje. Podelitev, ki letos sovpada s tridesetletnico nagrade, bo potekala v Rimu, in sicer od 13. do 17. decembra 2017. Tokrat bo vključena v poseben program italijanskega ministrstva za kulturo.

Zbiralka odličij
Doslej je Šilčeva že prejela mednarodno nagrado Robert Edler Prize za izjemen prispevek zborovski stroki v svetovnem merilu, nagrado Prešernovega sklada, mednarodno nagrado Music Theatre Now, Glazarjevo listino, Zlato masko in druge. Svojo dirigentsko pot začela pri šestnajstih letih in pozneje diplomirala na Akademiji za glasbo v Zagrebu. V vokalno glasbo je vnesla svežino ter odprla nove prostore izraza, prepričljivosti, intenzivnosti doživljanja in komunikacije. S konceptom choregie in inovativnimi posegi je vokalni glasbi razprla prostor h kompleksnim večzvrstnim umetniškim dogodkom – projektom, izvajanim na uglednih festivalih po vsem svetu. Kot dirigentka in režiserka ustvarja projekte z različnimi ansambli: s Carmino Slovenico, ansamblom ¡Kebataola!, Opero Basel, Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija, Opero in baletom SNG Ljubljana in SNG Maribor, Slovenskim projektnim zborom in številnimi ansambli po vsem svetu.

Karmina Šilec. Foto: arhiv CS

Med imeni velikih umetnikov
Evropska gledališka nagrada (ETP) je bila ustanovljena leta 1986 kot pilotni projekt Evropske komisije. Začetne korake sta tedaj vodila Melina Mercouri in Jack Lang, takratni francoski minister za kulturo in predsednik nagrade. Evropski parlament in Evropski svet sta nagrado podprla kot “evropsko organizacijo kulturnega interesa”. Evropsko gledališko nagrado so za življenjsko delo dodelili ustvarjalcem, kot so: Ariane Mnouchkine, Peter Brook, Heiner Müller, Robert Wilson, Luca Ronconi, Vaclav Havel, Pina Bausch, Harold Pinter, Robert Lepage, Patrice Chéreau, Krystian Lupa in Peter Stein. Nagrado za gledališko inovativnost pa so doslej prejeli Anatoly Vasiliev, Christoph Marthaler, Romeo Castellucci, Thomas Ostermeier, Katie Mitchell, Heiner Goebbels, Rimini Protokoll, Pippo Delbono, Guy Cassiers, Krzysztof Warlikowski in drugi. Pri izboru kandidatov žirija sodeluje s številni pridruženimi člani organov nagrade: Zveza evropskih gledališč (Union des Théâtres de l’Europe), Mednarodna zveza gledaliških kritikov (Association internationale des critiques de théâtre), Mednarodni gledališki inštitut (International Theatre Institut), UNESCO, Zveza evropskih festivalov (European Festivals Association), nekdanji nagrajenci, predstavniki evropskih gledaliških festivalov, gledališč, institucij in kritiki iz večjih evropskih časopisov.

Oddaj komentar