Mariborčani gostijo prijatelje iz Srbije

Ta teden je skupaj z mariborskimi dijaki šolske klopi delilo pet dijakov iz Srbije. Ob domačih sta jih učila tudi dva gostujoča profesorja, ravnatelj pa je skupaj z mariborsko kolegico vodil konferenco. Na Srednji gradbeni šoli in gimnaziji Maribor namreč že tradicionalno gostijo prijatelje, učitelje in dijake pobratene Srednje elektrotehnične in gradbene šole Nikola Tesla iz Jagodine.

Imamo se tako lepo, da se sploh ne želimo vrniti domov“, “najlepša izkušnja do sedaj“, “odšli bomo zares polni pozitivnih vtisov“, so povedali dijaki iz Srbije. Gostujoča profesorja Jasmina Šumar in Bojan Antić pravita, da sta najbolj navdušena nad toplino, ki jo čutita na šoli. Ranvatelj EGŠ Nikola Tesla Žarko Tasić pa je dejal, da se v Mariboru dobesedno počuti domače.

Gostujoča dijakinja Žana Marijana Prokić je zbranim prebrala svojo pesem, ki jo je napisala v času obiska v Mariboru.
Gostujoča dijakinja Žana Marijana Prokić je zbranim prebrala svojo pesem, ki jo je napisala v času obiska v Mariboru.

Odprtosti, iskric in dobrosrčnosti gostov pa skorajda niso mogli prehvaliti člani kolektiva mariborske gradbene šole. Ravnateljica Alenka Ambrož Jurgec je dejala, da so se “začutili že ob prvem snidenje pred tremi leti. To se pač ali zgodi ali pa ne zgodi med ljudmi. In se je! Zato pa smo, ne glede na to, da je naporno, zaradi številnih aktivnosti, ki smo jih morali opraviti v teh nekaj dneh, še vedno vsi nasmejani in dobre volje.” Med pogovorom so izrazili tudi zadovoljstvo, da so uspeli premagali nekatere zgodovinske in politične ovire iz časa bivše skupne države, saj te nenazadnje nimajo in ne smejo imeti nobenega vpliva na pristne odnose med ljudmi, še posebej med prijatelji. Verjamejo, da je ta izmenjava poglavje nove, dolgoročne zgodbe.

srednja gradbena šola in gimnazija maribor 2

Spoznali so Maribor
V skoraj tednu dni, od kar jih gostijo na mariborski gradbeni šoli, so dijaki in učitelji dodobra spoznali naše mesto: ogledali so si staro mestno jedro, najstarejšo trto na svetu, se pomerili v bowlingu in odšli so tudi na Pohorje. So pa gostje poudarili, da ne spoznavajo samo našega okoliša, temveč aktivno prisostvujejo učnim uram in se tako učijo slovenskega jezika. Namen izmenjave je namreč čezmejno povezovanje, ustvarjanje prijateljskih vezi (tako med mladimi kot tudi med strokovnim kadrom), izmenjevanje dobrih praks in izpopolnjevanje šolskega sistema. Utrjevanj, že sedaj tesnih prijateljskih vezi, pa se bo nadaljevalo konec januarja, ko bodo mariborski dijaki in učitelji obiskali pobrateno šolo v Jagodini.

Gostje in mariborski kolektiv med druženjem v šolski knjižnici.
Gostje in mariborski kolektiv med druženjem v šolski knjižnici.

Oddaj komentar