Mariborčan proti grafitom za lepše osrčje Maribora

Grafiti v Mariboru; FOTO: Facebook Srce Maribora

Maribor je čudovito mesto polno bogate zgodovine ter posledično polno številnih starih hiš in zgradb, ki krasijo središče mesta. A te stavbe in območja niso nikakor zaščiteni, niti ne moremo reči, da zanje sploh kaj skrbimo, je prepričan Mariborčan, ki z akcijo čiščenja grafitov po Mariboru, skrbi za lepše osrčje.

Mariborčan želi ostati anonimen. Pravi pa, da je območje Lenta še posebej tarča “vandalov” in da s tem, ko dopuščamo grafite, te lepe zgodovinske stavbe ob reki puščamo v zelo slabem in porisanem stanju. “Le nekaj korakov na desno ali na levo od najstarejše vinske trte na svetu, smo priča stenam pokritim s sovražnimi oznakami in čečkami. To ni le središče našega mesta, je tudi območje, ki ga vsi turisti obiščejo, ko se znajdejo v Mariboru. Je tudi glavno prizorišče Festivala Lent, ko je tam res veliko število ljudi. Ali se ne znamo bolj potruditi, da bi ga ohranili v lepem stanju in da bi bolje skrbeli zanj?,” se sprašuje.

Večina se nas je že zelo navadila grafitov in napisov po mestu, veliko je teh, ki jih sploh ne opazimo več. Grafiti so tu že odkar pomnimo in ni ga junaka, ki bi to spremenil. Ampak ko sem pred kratkim gostil prijateljico iz ZDA, in sva se na Lentu sprehodila mimo velikega napisa “Refugees not welcome”, nato pa sem v parku šel mimo klopi, ki jo je krasil kljukasti križ, mi res ni bilo prijetno. S pomočjo prisotnosti osebe, ki ni iz teh prostorov, sem se tudi sam zavzel za nekaj, čemur prej nisem posvečal preveč pozornosti,” meni vodja skupine Srce Maribora.

Ideja o lepšem mestu

Ravno zaradi grafitov, ki kazijo podobo mesta, se je anonimnež odločil za idejo “Srce Maribora”, projekta čiščenja in olepševanja mestnega jedra. “Ker sem videl, da nihče nima namena kaj v tej smeri narediti, torej da določene grafite umaknejo, sem si rekel, da bom poskusil sam. Res je, sam ne moreš narediti vsega, lahko pa vsaj zanetiš pogovor o kakšni problematiki in ravno to si želim narediti. Nekatere stene sem res očistil, to drži, a kljub temu je okoli njih še veliko teh, ki bi jih bilo nujno potrebno očistiti. Zato se nisem odločil pobarvati celotnih prostorov, ampak zgolj specifične lokacije, kjer sem vedel, da bo kontrast belega s počečkanim še toliko bolj izstopal. Očiščene stene sem nato okrasil z napisi »Jaz imam rad Maribor. Kaj pa ti?« ter srčki, ob katerih bi se morali vprašati, zakaj si dovolimo ignorirati te sovražne napise, in zakaj ne zahtevamo več od Mestne občine Maribor in tudi naših someščanov. Izbiral sem lokacije, kjer so večinoma bili sovražni napisi ali simboli, ter sem te nadomestil s simboli ljubezni – srčki. Ker je to srce Maribora, in si res zasluži več,” še je zapisal Mariborčan

Grafiti v Mariboru;
FOTO: Facebook Srce Maribora

Ljudi želi osveščati o problematiki in pripeljati stvar do bistvene spremembe, zato je ustvaril tudi Instagram in Facebook profil, ki ga najdete TUKAJ. Na omenjenih profilih tudi objavlja fotografije krajev, kjer je že očistil sovražne napise in simbole, piše pa tudi o pozabljenih kotičkih Maribora.

Oddaj komentar