Maribor z novim kulturnim centrom – Kulturno četrtjo Minoriti

V Mariboru so uradno odprli Kulturno četrt Minoriti, ki je nastala po zaključeni obnovi Vojašniškega trga in okoliških stavb. Poleg dvoran nekdanjega minoritskega samostana, v katerem domuje Lutkovno gledališče Maribor (LGM), zajema še zunanji avditorij, Minoritsko cerkev, Sodni stolp in objekt Tri babe pri tržnici.

Nov kulturni center med Lentom in osrednjo mariborsko tržnico je začel nastajati pred več kot desetimi leti, ko je občina obnovila vrsto let prazen in propadajoč nekdanji minoritski samostan ter vanj naselila lutkovno gledališče.

Sledila je obnova sosednje Minoritske cerkve, ki zdaj služi kot glasbeno in razstavno prizorišče, nedavno pa se je občina lotila še obnove Vojašniškega trga z delno rekonstrukcijo srednjeveškega zidu ter obnovo Sodnega stolpa in objekta Tri babe, v katerem je zdaj info točka, kmalu pa naj bi tam zaživela tudi Lutkovni muzej in gostinski lokal.

Organizacijsko bo območje s skupno petimi prizorišči del javnega zavoda LGM, ki je že doslej poleg stavbe nekdanjega samostana upravljal Minoritsko cerkev, zunanji avditorij in Sodni stolp, ki je bil pred obnovo pod okriljem Narodnega doma Maribor. Dogodki bodo tudi v Muzeju najstarejše trte na svetu, ki so ga postavili v nekdanji hladilnici ledu na poti proti Hiši Stare trte.

“Naša vizija je ekskluzivne prostore napolniti s kakovostno umetnostjo,” je napovedala organizatorka umetniških vsebin v Kulturni četrti Minoriti Ksenija Repina.

Dosedanji dogodki, kot na primer Letni kino Minoriti in koncerti Festivala Lent, bodo še naprej tu, a se jim bo po njenih besedah pridružil nadgrajen program skozi vse leto, s še več koncerti, razstavami, vodenimi ogledi, okroglimi mizami in drugimi dogodki. “Želimo si, da to ne bo samo prizorišče, ampak stičišče ljudi,” je povedala.

vir: lokalec.si

 

Oddaj komentar