Maribor v znamenju 22. dnevov knjige

Fotografija je simbolična, vir: Pixabay.com

Otvoritveni dan 22. literarnega festivala Slovenski dnevi knjige, ki bo trajal vse do sobote, se bo že v dopoldanskem času začel nadvse vznemirljivo. Ob 10. uri bo otvoritev tradicionalnega knjižnega sejma, na katerem sodeluje 15 založb, ki bodo na sejmu prodajale svojo aktualno knjižno produkcijo ter knjige s popusti. Sejem spremlja vsako leto bogat program na odru knjižnega sejma. Otroci bodo že zjutraj prisluhnili Mojiceji Podgoršek in njeni zgodbi o kozi Kiki ter se kasneje s to junakinjo odpravili na pravljični sprehod po mestnem jedru.

V osrednjem delu dneva se bo odvil otvoritveni dogodek festivala v Univerzitetni knjižnici Maribor, kjer si bo poleg slovesne prireditve mogoče ogledati še različne razstave na glavno temo letošnjega festivala. Večerno dogajanje se nato seli v Salon uporabnih umetnosti. Že ob 18.00 boste lahko poslušali odlomke iz proznih del uglednih slovenskih pisateljev in pisateljic, Andreja Blatnika, Lidije Dimkovske, Davorina Lenka in Andreja E. Skubica. V počastitev svetovnega dneva knjige pa bo ob 20. uri še literarni maraton.

Sreda
Drugo jutro bo na Grajskem trgu s svojim pripovedovalskim nastopom razveselila Simona Kopinšek, na osnovni šoli Prežihovega Voranca Maribor pa bo šolski dopoldan popestrila Anja Štefan, dobitnica nagrade večernica. Sicer pa bo sreda precej mednarodno obarvana. V okviru bilateralnega projekta »Literatura pobratenih mest«, ki letos poteka drugič, festival gosti izvrstne goste iz pobratenega avstrijskega Gradca. V Maribor tako prihajajo Andrea Stift-Laube, Kinga Tóth in Andreas Unterweger, ki bodo svoje literarno ustvarjanje predstavili tako na Filozofski fakulteti kot na večernem dogodku v Salonu uporabnih umetnosti ob 18. uri.
Glavni večerni dogodek bo namenjen veliki slovenski poeziji in imenitnim pesnicam in pesnikom. Brali bodo Esad Babačić, Jure Jakob, Barbara Pogačnik in Maja Vidmar, kar bo za občinstvo nedvomno neizmeren užitek.

Četrtek
Na pripovedovalski oder na Grajskem trgu prihaja nagrajena pisateljica Neli Kodrič Filipić, ki bo v dopoldanskem času otrokom predstavili dve svoji zgodbi. Otroci se bodo kot vsak dan lahko podali na pravljični sprehod s kozo Kiko po mestnem jedru. Tretji festivalski dan gosti mednarodno uveljavljeno finsko pisateljico, Seljo Ahavo, prejemnico nagrade Evropske unije za književnost za roman Stvari, ki padejo z neba. Osrednji dogodek tega dne pa je zagotovo pogovor z osrednjim gostom letošnjega festivala, Andrejem Rozmanom Rozo, ki se bo odvil v Lutkovnem gledališču Maribor ob 19. uri.

Pravljični sprehod po mestnem jedru. Vir: Facebook Dnevi knjige v Mariboru

Petek
Predzadnji dan festivala bomo na knjižnem sejmu skušali uloviti še tiste popuste in nakupiti tiste knjige, ki jih do tega trenutka še nismo uspeli odnesti domov. Na eni od stojnic pa bo svoje delovanje predstavila Knjižnica tete Rose. Na odru knjižnega sejma bo jutranje dogajanje pospremila pisateljica in pripovedovalka Ida Mlakar Črnič s svojo zgodbo O kravi, ki je lajala v luno. Ko se bo ura približevala 13. uri pa bo čas za že 17. tradicionalni rap maraton, ki ga bo letos povezoval dobro znani Mišel Ristov Amo. Po pestrem popoldanskem dogajanju na odru knjižnega sejma bomo pohiteli v bivši hotel Piramida, kjer nas bodo pričakali gostitelji prireditve Pesniški turnir založbe Pivec. Zanimalo nas bo, kdo bo letos dobitnik ali dobitnica laskavega naziva Vitez/Vitezinja pesniškega turnirja 2019.

Sobota
Zadnji dan festivalskega dogajanja bo zaradi državnega praznika krajši od ostalih. Knjižni sejem bo razstavil svoje zanimive stojnice ob 10. uri in jih po 14. uri tudi pospravil. Da slovo od festivala, partnerjev in založnikov ne bo pretežko, bo zadnji dan programa s svojim nastopom popestril Luka Gluvić, ki se bo predstavil s saksofonistom Rudijem Javornikom. Njun nastop boste ujeli na odru knjižnega sejma ob 12. uri.

Oddaj komentar