Lokal, kot ga v Mariboru še ni bilo: “Nov koncept, ki je še v povojih”

Po temejiti obnovi je pred časom znova zaživel prostor, kjer je nekoč delovala čajnica Čajek, danes Belidim bar. Govorili smo s Črtom Erjavcem.

Prenova, ki je trajala skoraj leto dni, je bila zelo obsežna

“Na začetku sicer nismo imeli želje ali namena, da tako celovito obnovimo lokal, saj smo vedeli, da bo obsežna obnova zamudna in seveda tudi stroškovno zelo draga, vendar se je kaj hitro izkazalo, da je objekt potreben obširne obnove,” pove uvodoma. Dotrajano je bilo namreč praktično vse in prostor, kakršen je bil, ni omogočal več normalnih delovnih pogojev. “Vizija je bila precej jasna, saj imamo podoben lokal že v Celju, za to smo nameravali nekaj  podobnega narediti tudi v Mariboru,” doda.

“Edina stalnica v življenju je sprememba”

Zanimalo nas je, ali je bilo težko začeti pisati novo zgodbo, hkrati pa ohraniti tisto, ki so jo Mariborčani dobro sprejeli? “Edina stalnica v življenju je sprememba. Vsaka stvar se s časom spremeni, menja obliko, dušo, izgled. A to v resnici ni nič slabega, saj nas prav spremembe silijo v napredek. Že preden je obstajala stara čajnica Čajek, je na tej lokaciji bilo nekaj drugega,” nam je dejal Črt Erjavec.

Projekta so se lotili z veliko pozitivne energije

Prizna, da je bil za njih projekt prenove velik izziv, ki so se ga lotili z veliko mero pozitivne energije. “To lahko danes začuti prav vsak, ki vstopi v prenovljeni ambient. Veseli smo tudi številnih pozitivnih komentarjev in pohval, kar je seveda na koncu najbolj pomembno.
“Občutek, da se nisi trudil zaman, je nekaj neprecenljivega.”
Številne je skrbelo, da čajnice več ne bo, bi lahko rekli, da ste danes dokazali, da je bil strah zaman? “Ko se neka nepremičnina pojavi na prostem trgu je možnih nešteto različnih scenarijev. Zelo mogoče bi bilo, da bi se pojavil novi lastnik, ki bi čajnico spremenil v prodajalno kebaba, bureka, ali morda nečesa povsem drugega, kar ne bi imelo nobene povezave s staro čajnico Čajek. Mi, klub temu, da smo še vedno čajnica, smo seveda drugačni od čajnice kot je bila nekoč. Belidim Bar, nikakor ni to kar je bil stari lokal, smo svojevrstni, novi in prav s tem, po našem mnenju prispevamo k raznolikosti ponudbe v mestnem jedru.”

V ponudbi tudi japonski viskiji, ameriške palačinke in elektronske cigarete

Kot čajnica ponujajo veliko izbiro čajev, večino so jih ohranili še iz ponudbe stare čajnice, dodali so nekaj drugačnih, novih, nekatere pa so umaknili iz ponudbe. “Prisluhnili smo željam strank in tiste, katere so radi pili že prej in jih morda nismo imeli sprva na čajnem meniju, smo z veseljem vrnili nazaj v ponudbo. Poleg odličnih čajev, strežemo tudi izvrstno kavo, ki je višje kakovosti in okoli katere se resnično potrudimo, v ponudbi pa je tudi široka izbira japonskih viskijev, za posladek strežemo torte Čokoladnega Ateljeja Dobnik, slastne ameriške palačinke podjetja VAFL in ker smo med drugim tudi Vape House, prodajamo seveda tudi elektronske cigarete, a to samo polnoletnim osebam,” pojasni.

Nov koncept, ki je še v povojih

Lahko rečemo, da gre za koncept, ki ga v Mariboru še ni? Erjavec odgovori: “Čajnica, kavarna in vape house v enem? Ne samo, da tovrstnega lokala še ni bilo v Mariboru, praktično gre za povsem nov koncept, ki je še v povojih. Poleg podobnega lokala v Celju, kateri nosi enako ime Belidim Bar, gre za edini tovrsten lokal v Sloveniji, nekaj povsem novega, svežega, drugačnega, s pridihom tistega, kar je bilo nekoč.”

Gostinsko delo premalo cenjeno

V zadnjem času se je veliko priljubljenih gostiln in lokalov zaprlo, zanimalo nas je, ali je danes v gostinstvu precej težje kot pred leti. Erjavec pove: “Gostinstvo je trenutno v svojevrstni krizi, po našem mnenju je gostinsko delo premalo cenjeno. Postreči nekomu kavo ali čaj ni tako povsem enostavno, kot bi si to nekdo laično mislil. Ko se usedemo v nekem lokalu na “pijačo” ne pomislimo, da je tam nekdo, ki bo prevzel naše naročilo, nam počistil mizo, skuhal ali pripravil kar smo si zaželeli, na koncu poračunal in še očistil za nami mizo ter opral posodo ali morda počistil tudi stranišče katerega smo uporabili.”
 
“V vsako naročilo v lokalu je vloženo veliko truda in dela, navadno večih oseb, saj ena sama težko zmore opraviti to delo zares kakovostno in dovolj hitro. “
Ob tem doda, da če dobro pomislimo, je za vso to vključujoče delo, na koncu kava poceni če stane manj kot 2 evra, saj v lokalu kot rečeno ne plačamo samo sestavine, kave, čaja ipd., temveč vse od postrežbe, priprave, čiščenja itd., pa tudi najem terase je potrebno plačati in oprema gostinskega lokala je vse prej kot poceni.

 

“Za to lahko z lahkoto trdimo, da je gostinstvo trdo prigaran kruh. A klub temu imamo to delo zelo radi in v njem uživamo.”

“Naša želja je ostati znani po kakovosti in delati srčno, z iskrico v očeh, ter z veliko mero strasti in vneme. Verjamemo, da smo le tako lahko zares uspešni zase in dovolj dobri za stranke, ki nam zaupajo in si delijo z nami dragocene trenutke življenja,” zaključi.

Oddaj komentar