Levica opozarja: Vlada bo na dolgi rok poslabšala stanje na področju dolgotrajne oskrbe

FOTO: Pixabay.com

Levica je v sporočilu za javnost zapisala, da želi Vlada Janeza Janše na izredni seji, ki jo je sklicala včeraj, obravnavati predlog zakona o dolgotrajni oskrbi. Seja naj bi bila v roku 15 dni.

Levica pa opozarja: “Gre za škodljiv zakon, ki omogoča liberalizacijo in privatizacijo dolgotrajne oskrbe na Slovenskem. Ker zakonu nasprotujejo stroka, javni domovi za starejše in predstavniki združenj starostnikov, ga hoče vlada sprejeti po hitrem postopku in stran od oči javnosti. V Levici ostro nasprotujemo takšnemu rokohitrskemu igranju s starejšimi, namesto da bi kot družba poskrbeli za njihovo varno starost.” Zapisali so še. da je predlog zakona, ki ga je v državni zbor, brez predhodnega posvetovanja s socialnimi partnerji in ostalimi relevantnimi deležniki vložila Vlada, ne more in ne sme nadaljevati parlamentarne poti.

“Proste roke bodo imeli tuje korporacije”

“Zakon za izvajanje dolgotrajne oskrbe namreč ne zagotavlja trajnega, sistemskega vira financiranja, ampak to prelaga na prihodnje vlade. To je lahko izrazito nevarno, saj se lahko vzpostavi sistem, ki ga naknadno ne bo mogoče financirati,” menijo pri Levici in dodajajo, da je zakon škodljiv tudi z vidika izvajanja dolgotrajne oskrbe. Menijo, da omogoča popolno liberalizacijo in privatizacijo izvajanja, tako da “proste roke bodo imele tuje korporacije, čisti zasebniki pa bodo do sredstev upravičeni enako kot koncesionarji in javni zavodi. Težava je v tem, da bodo imeli zasebniki proste roke za ustvarjanje dobička in uvajanje nadstandarda”.

Opozarjajo na nepravične razlike in višje cene

Izpostavljajo tudi, da naj bi izkušnje pokazale, da privatizirani sistemi oskrbe prinašajo upad kvalitete oskrbe, podplačan skrbstveni kader in več pritožb na samo oskrbo. “Poleg tega vemo, kakšne nepravične razlike in višje cene so zgolj na podlagi pravilnika nastale med javnimi domovi za starejše in koncesionarji. Ta sistem vlada v še bolj zaostreni obliki kopira v zakon o dolgotrajni oskrbi. Vlada predvideva tudi nadaljno espeizacijo področja oskrbe in neformalno oskrbo v obliki oskrbovalca družinskega člana. Slednja predstavlja čisti socialni dumping, pomanjkljive pravice iz dela, nizka plača itd.,” so ostri na Levici. Omenili so še, da naj bi vlada prenaša sredstva iz pokojninske in zdravstvene blagajne ter ukinjala dodatek za pomoč in postrežbo za približno 35.000 ljudi.

Levica zagovarja drugačen sistem dolgotrajne oskrbe

V Levici predlogu zakona nasprotujejo. Zagovarjajo sistem dolgotrajne oskrbe, ki:
-se financira solidarno, torej preko prispevkov, ki proporcionalno obremenijo dohodke in kjer kapital (delodajalci) prispeva svoj delež. Da v primeru, ko se DO ne more v celoti kriti iz prispevkov oskrbo sofinancira državni proračun kot to počne za pokojninsko blagajno-
– da je izvajanje dolgotrajne oskrbe del javne službe, kjer obstajajo jasni standardi in normativi. Kjer ni outsourcinga storitev in zbijanja cene delovni sili. Kjer ni prekarizacije in kjer ni bogatenja na račun poceni delovne sile in nižanja standardov oskrbe. Kjer ni nadstandardnih storitev za privilegirane.
– da je na ravni uporabnikov DO univerzalno dostopna, da so storitve na enaki ravni in da je zagotovljena popolna enakopravnost med uporabniki – torej enaka razpoložljivost, dostopnost, dosegljivost in kakovost storitev.

Oddaj komentar