Do leta 2024 bo med zdravniki družinske medicine manjkalo najmanj 240 zdravnikov, 72 odstotkov vseh je izgorelih

Slika je simbolična. Vir: Pixabay

Današnji svetovni dan družinskega zdravnika je namenjen poudarjanju vloge družinskih zdravnikov v zdravstvenih sistemih po svetu, so sporočili iz Združenja zdravnikov družinske medicine. V Sloveniji po oceni EU manjka 300 osebnih zdravnikov. Nena Kopčavar Guček je povedala, da je epidemija covida-19 le povečevalno steklo za težave v zdravstvu.

19. maj je bil kot svetovni dan družinskega zdravnika prvič razglašen leta 2010

Geslo letošnjega praznovanja je Gradimo prihodnost z družinskimi zdravniki. Ta se poveže z Letom zdravstvenih delavcev 2021, ki ga je razglasila Svetovna zdravstvena organizacija.

Njihova prihodnost naj bi bila oprta na sodelovanju znotraj lastnih in interdisciplinarnih timov, partnerstvu s pacienti, uporabo novih tehnologij in na vsakem posamezniku, so sporočili iz Združenja zdravnikov družinske medicine.

Pooblaščenka za stike z javnostjo Združenja zdravnikov družinske medicine Nena Kopčavar Guček je za STA povedala, da so obremenitve družinskih zdravnikov v času epidemije za skoraj 100 odstotkov večje kot prej. Epidemija pa je po njenih besedah samo povečevalno steklo za težave, na katere opozarjajo že vsaj pet let.

Manjkalo najmanj 240 zdravnikov

“Imamo izračun, da bo do leta 2024, upoštevaje vse upokojitve, med zdravniki družinske medicine manjkalo najmanj 240 zdravnikov. Evropska unija glede na njihovo povprečje ocenjuje, da nam že v tem trenutku manjka 300 zdravnikov družinske medicine glede na število prebivalcev,” je dodala.

Izpostavila je, da je stanje družinskih zdravnikov v državah ključno vplivalo na to, kako jih je prizadel covid-19 in kakšne so bile žrtve. “Tiste države, ki so imele slabšo kadrovsko zasedbo in slabše kompetence na tem nivoju, so utrpele veliko večje žrtve. Za primer bi dala Italijo,” je še povedala Kopčavar Gučkova, sicer tudi sama specialistka družinske medicine.

Po oceni zdravniške zbornice je v Sloveniji že 72 odstotkov vseh družinskih zdravnikov izgorelih

“To nas močno skrbi. Ne samo zaradi zdravstvenega stanja teh zdravnikov, ampak tudi zaradi dostopa bolnikov do zdravnikov družinske medicine. Vsak trenutek je pravi za ukrepanje, tudi če bi morali, prislovično, to storiti že predvčerajšnjim,” je opisala stanje.

Praznovanje ob svetovnem dnevu bo virtualno potekalo v petek na otvoritvi 46. dvodnevnega strokovnega srečanja timov v osnovnem zdravstvu.

Oddaj komentar