Kulturni večer na pokopališču Pobrežje

FOTO: Pogrebno podjetje Maribor

Pogrebno podjetje Maribor iz Skupine JHMB bo v soboto, 3. decembra, ob 17. uri, na poseben način obeležilo neformalni praznik kulture, dan rojstva Franceta Prešerna.

V sodelovanju z mariborskim pisateljem Tonetom Partljičem bodo v novi večnamenski dvorani na pokopališču Pobrežje izvedli dogodek »Kulturni večer – med zgodbami in spomeniki preteklosti«. Tako želijo širiti poglobljeno razumevanje in spreminjanje zaznavanja ljudi do pokopališč.

Tone Partljič, pobudnik načrtovanega kulturnega dne na tako posebnem mestu, je poudaril: »Morda je moja ideja res malce drzna, a če imajo takšne dneve muzeji, galerije in gledališča, zakaj tudi mariborsko pokopališče, ki prav tako na svoj način predstavlja kulturno institucijo in dediščino, s tovrstnim kulturnim dogodkom ne bi vzbudilo pozornosti pri ljudeh. In to na povsem svojstven način.«

Pokopališča so pomemben del kulturne dediščine

Pogrebno podjetje Maribor krepi ozaveščenost o pomenu pokopališč tudi s predstavitvijo
pokopališča kot muzeja na prostem, prireditvenega in razstavnega prostora.

»Pokopališča so svojevrsten zapis zgodovine in pogosto celo edini dokaz minulih dogodkov, obdobij in ljudi, ki so tukaj živeli. So pomembni arhitekturni kompleksi in enkratni katalogi kiparskih tokov. So osupljive pripovedi o zgodovini mest in celih narodov ter unikatna zrcala okusov in običajev vseh družbenih slojev, ki so se spreminjali s časom in prostorom. Torej pokopališča še zdaleč niso zgolj prostor za pokop umrlih, temveč so pomemben del kulturne dediščine, ki jo je treba ohranjati tudi za prihodnje rodove,« je poudarila mag. Lidija Pliberšek, direktorica Pogrebnega podjetja Maribor.

Oddaj komentar