Koncerti v cerkvi svetega Bolfenka na Pohorju

Cerkev sv. Bolfenka. VIr: MOM

Cerkev svetega Bolfenka na Pohorju bo tudi to poletje prizorišče koncertov in drugih kulturnih dogodkov. Mestna občina Maribor namreč nadaljuje prizadevanja za oživitev tega objekta v gozdu pri zgodnji postaji Pohorske vzpenjače.

Cikel koncertov Muzika na Pohorju bo potekal vsako nedeljo od 19. junija do 28. avgusta. Med drugim bo cerkev gostila tudi pravljično uro in ustvarjalno delavnico za otroke.

“Bolfenška cerkvica je v preteklem letu dobila lastnike. Pred tem je potekal denacionalizacijski postopek in Mestna občina Maribor je postala lastnik ene tretjine stavbe. Takoj smo pristopili k oživljanju tega krasnega objekta in izvedli nekaj koncertov, s katerimi bomo nadaljevali tudi letos,” je za STA povedala Neva Pipan iz kabineta župana Saše Arsenoviča.

Drugi dve tretjini cerkve sta v lasti denacionalizacijskih upravičencev, potomcev nekdanjega mariborskega župana Otmarja Reiserja, ki živijo v Avstriji in Franciji. “Veseli smo, da so tudi oni izrazili željo, da se cerkev oživi. Ob tem želijo, da se v objektu uredi spominsko sobo za nekdanjega župana, kar se nam je zdela super ideja in jo bomo v prihodnjih letih tudi uresničili,” je še povedala.

Cerkev sv. Bolfenka, stara več kot 500 let, je sestavljena iz treh stavb in zidu, ki jih povezuje. Leta 1501 jo je zgradil Wolfgang Herzenskraft Limbuški v takrat značilnem nemškem poznogotskem stilu. Po reformah leta 1785 je bila opuščena, leta 1856, ko je bila zgradba že v zelo slabem stanju, pa je postala last takratnega mariborskega župana in notarja Reiserja, ki jo je pričel obnavljati.

S prenovo je nadaljeval Otmar Reiser mlajši, ki je zgradbo podedoval. Leta 1878 je v njej uredil stanovanje za logarja in šest sob za planince z vpisno knjigo. Zato lahko Bolfenk po navedbah mariborskega zavoda za turizem štejemo za najstarejšo planinsko postojanko na Pohorju.

Požar je marca 1950 stavbo uničil

Leta 1971 so delavci zavoda za spomeniško varstvo pričeli z obnovo Bolfenka, s sanacijo pa je leta 1991 nadaljevala mariborska občina. Obnova je bila zaključena leta 2000. V cerkvi je takrat deloval turistično-informacijski center, na ogled so bile razstave, v prezbiteriju pa koncerti in različne prireditve.

Z začetkom denacionalizacijskega postopka se je to ustavilo, zato je cerkev v zadnjih letih večinoma samevala, čeprav se nahaja v neposredni bližini Hotela Bellevue in zgornje postaje gondolske žičnice na Mariborsko Pohorje.

Nedaleč od Bolfenka je več kot sto let star razgledni stolp, ki ga je občina pred dvema letoma zaradi dotrajanosti in posledično nevarnosti za obiskovalce zaprla. V prihodnje ga namerava obnoviti, a je pred tem po besedah Neve Pipan treba urediti lastniška razmerja. Tudi to zemljišče je v denacionalizacijskem postopku, občina pa se je odločila za sklenitev poravnave.

Na stolpu je bilo v preteklih letih nameščenih veliko različnih anten, zato bo treba tudi ugotoviti tudi njihov izvor in možnost odstranitve. Med njimi je tudi ena od naprav, ki je pomagala pri predlanski izstrelitvi prvega slovenskega nanosatelita v vesolje.

vir: lokalec.si

Oddaj komentar