Kanalizacija: Po tem, ko so v Malečniku krajani ustavili dela, se ta nadaljujejo

V Malečniku so krajani minuli ponedeljek ustavili dela: “Smo uredili, kaj je občina zahtevala, sedaj so nas pustili na cedilu”.

Gradnjo kanalizacije prebivalci sicer podpirajo, a ne na način, kako želi Mestne občina Maribor to izvesti. Upali so, da bo občina izgradila gravitačni kolektor ob reki Dravi do občine Duplek. Občina pa se je odločila, da gradi gorvodno s črpališči.

Obrnili smo se na Mestno občino Maribor, kjer so nam dejali: “Dela se nadaljujejo v skladu s tehnično dokumentacijo in izdanim gradbenim dovoljenjem. Načrtovan odsek kanalizacije poteka po parceli v lasti Mestne občine Maribor in v naravi predstavlja lokalno cesto. Vsi bližnji stanovalci, ki bodo zaradi gradnje kakorkoli ovirani in moteni, so bili pravočasno obveščeni o začetku del.”

Del krajanov Trčove, ki nasprotuje gradnji se je organiziral v odbor oz. iniciativo za gradnjo kanalizacije. Mestna občina Maribor se je z njimi večkrat sestala, predstavila projekt in argumente o nujnosti izvedbe načrtovanega kanala.

“Del kanalizacijskega sistema, kjer nekaj krajanov Trčove ne dovoli gradnje, ni namenjen samo priključevanju teh krajanov, ampak omogoča priključevanje tudi ostalim prebivalcem Trčove.  S krajani, ki se ne strinjajo z gradnjo, so se predstavniki Mestne občine Maribor kot rečeno večkrat sestali, nazadnje v tem tednu in prisluhnili njihovim pripombam. Mestna občina Maribor je zagotovila, da bo proučila tehnične rešitve izvedbe priključevanja nižje ležečih objektov na način brez hišnih črpališč, ki bo samostojen projekt,” pojasnijo.

Glede izgradnje sekundarnega voda je treba pridobiti vsa zemljišča, preko katerih bi le ta potekal ter izdelati projektno dokumentacijo ter skladno s projekti planirati izvedbo, za kar je treba zagotoviti finančna sredstva v naslednjih proračunskih letih. Predstavniki Mestne občine Maribor s krajani glede te rešitve aktivno sodelujejo in iščejo rešitve, zapišejo. V preteklosti so projektanti že predstavili možne rešitve. Krajani pa so se aktivno vključili pri soglasjih za posege na zemljišča.

Na sestanku, ki se je odvil v tem tednu, je bilo po odgovorih MOM ugotovljeno in dogovorjeno naslednje: “V sklopu izgradnje aglomeracije bo prestavljeno črpališče Č4 tako, da bo nanj možno priključiti prihodnjo razširitev kanalizacijskega omrežja (v nadaljevanju sekundarni vod). Prav tako bo v sklopu izgradnje aglomeracije poglobljeno črpališče Č5.”

Predstavniki KS Malečnik – Ruperče ne zahtevajo natančne prihodnje prihodnje razširitve kanalizacijskega omrežja v Trčovi, temveč zgolj zagotovilo, da bo do izvedbe prišlo, dodajo. “Mestna občina Maribor načrtuje gradnjo Dravske kolesarske poti na tem območju na trasi obstoječe poti ob Dravi. Mestna občina Maribor bo proučila možnost izvedbe sekundarnega voda po trasi Dravske kolesarske poti, ali je le-to izvedljivo, predvsem z vidika pridobitve pozitivnega soglasja Direkcije za vode zaradi poplavnega območja.”

Druga možnost predvideva izvedbo sekundarnega voda pod hišami

Projektant je že izrisal predlog, dodajo: “Tudi tukaj je potrebno preveriti izvedljivost poteka sekundarnega voda, predvsem zaradi hribovitega terena. Glede širitve kanalizacijskega omrežja po tej možnosti so predstavniki KS že predali na Mestno občino Maribor soglasja lastnikov zemljišč, ki se jih rešitev dotika. “Mestna občina Maribor bo pri projektantu Dravske kolesarske poti in pri projektantu Aglomeracij naročila predhodno preverbo glede izvedljivosti obeh možnih rešitev ter proučila katera od možnosti je ustreznejša z gradbeno tehničnega in ekonomskega vidika.”

Ob tem poudarijo: “Mestna občina Maribor bo nadalje načrtovala sredstva za izdelavo projektov za možnost, ki bo izkazana kot ustreznejša.” Po Uredbi je obvezna priključitev na zgrajen kanalizacijski vod, če je stanovalcem to omogočeno. “Predstavniki predlagajo, da vzdrževalec ne bo zahteval priključitev uporabnikov, ki so predvideni za priključek na črpališče, dokler ne bo izvedena razširitev kanalizacijskega omrežja na tem območju,” zaključijo.

 

 

 

Oddaj komentar