Kako zaščititi svojega hišnega ljubljenčka pred vročino?

Vir: Pixabay.com

Visoke temperature so lahko nevarne za hišne ljubljenčke. Preverite, kako jim lahko pomagate.

Hišni ljubljenčki se tako kot ljudje težko spopadajo s poletno vročino, pa tudi z vlago, ki se lahko pojavi v toplejših mesecih. S pravilnim ravnanjem se lahko izognete nevarnim situacijam.

Psi se hladijo in uravnavajo telesno temperaturo s sopihanjem in potenjem skozi tačke in nos. Ko pes vdihne, zrak potuje skozi njegov nosni prehod in se ohladi, preden doseže pljuča. Ko so temperature višje in bolj vlažne, se pes težje ohladi. Srce in pljuča vašega psa delujejo hitreje, saj hitro diha, da zniža svojo telesno temperaturo. To še posebej velja za pse s kratkim smrčkom, ki se zaradi krajših nosnih poti težje ohladijo, poroča index.hr

Mačke, tako kot psi, lahko sopihajo, da se hladijo, vendar to zanje ni običajna metoda hlajenja. Hladijo se skozi žleze znojnice v šapah. Poleg tega mačke v vročih dneh iščejo hladno skrivališče ali si ližejo svoj kožuh, da bi se dodatno ohladile.

Zato pozor. Treba je redno menjati vodo. Domače živali včasih nočejo piti vode, ki že dolgo stoji in ni več sveža in hladna. Zato poskrbite, da jim v poletnih mesecih, zlasti če je njihova skleda na mestu, kjer se hitro segreje, redno menjate vodo. Poskrbite tudi, da vaš ljubljenček pije dovolj tekočine, da se izognete dehidraciji.

Prav tao se izogibajte sprehodom po vročih pločnikih. Pločniki se lahko v poletnih mesecih zelo segrejejo in povzročijo opekline na tačkah štirinožnih ljubljenčkov. Ko je zelo vroče za sprehode, izberite travnate površine, če ste obsojeni na pločnik, pa svojemu ljubljenčku priskrbite zaščito za tačke. Toploto pločnika lahko preverite tako, da nanj položite dlan in če je prevroč za vašo roko, potem je prevroč za tačke vašega ljubljenčka.

Kot piše index.hr poleti svojega ljubljenčka raje peljite na sprehod zgodaj zjutraj ali pozno zvečer in se izogibajte tistemu delu dneva, ko je sonce najmočnejše, med 10. in 16. uro. Intenzivnost in trajanje sprehoda pa prilagodite tudi zunanji temperaturi.

Prav tako poskrbite, da preprečite sončne opekline, in sicer tako, da poskrbite za konice ušes, nos, okoli oči in trebuh so občutljivi predeli pasje kože. Ti predeli imajo tanjšo kožo in so bolj izpostavljeni. Torej, če nameravate biti nekaj časa na soncu, razmislite o nakupu sončne kreme, prijazne hišnim ljubljenčkom. Sončne opekline so možne tudi pri mačkah, predvsem tistih z belimi ušesi in rožnatimi noski z belim kožuhom, piše index.hr.

Oddaj komentar