Mariborski mestni svetniki o novih podražitvah

Mariborski mestni svetniki imajo na dnevnem redu današnje seje predloge novih podražitev občinskih storitev. Predviden je dvig cen vodarine, odvoza odpadkov, pogrebnih storitev, prevoza z mestnimi avtobusi in posredno tudi z gondolo.

Predstavniki Mariborskega vodovoda, Marproma, Snage in Pogrebnega podjetja Maribor poudarjajo, da so “uskladitve” cen nujne, med drugim zaradi dviga stroškov dela, cen energentov in inflacije.

Po besedah župana Saše Arsenoviča poskušajo uvesti najmanjše možne spremembe stroškov na položnicah občank in občanov. “Na žalost Maribor ni nič drugačen od preostale Slovenije in Evrope. Te neljube ukrepe moramo sprejeti, če želimo zagotoviti normalno financiranje tistih dejavnosti, ki jih imamo najbolj radi, to so sociala, kultura, šport,” je dejal v sredo na novinarski konferenci. Pri tem je zanikal, da bi bila občina plačilno nesposobna, in zatrdil, da plače redno izplačujejo.

V primeru, da bo mestni svet danes soglašal s predlogi podražitev, se bo položnica za vodarino pri povprečni porabi v gospodinjstvu zvišala za 68 centov na mesec. Cena odvoza 120-litrske posode komunalnih odpadkov bi se v mesecih do konca letošnjega leta zvišala za 15 centov in prihodnje leto še za dober evro.

Pri bioloških odpadkih bi se cena zaradi večje rasti stroškov prevzema dvignila z 2,90 na 5,27 evra. Grobnina za enojni grob bi se na letni ravni zvišala z 22,80 na 30,42 evra, za 16 odstotkov bi bile dražje pogrebne storitve.

Mestni svetniki bodo imeli danes na mizi tudi ponovno spremembo cen voženj z mestnimi avtobusi, kjer mestna uprava predlaga nekoliko spremenjen predlog kot maja. Ponovno je predlagano tudi izvzetje Pohorske vzpenjače iz gospodarske javne službe, da bi jo lahko javno podjetje Marprom upravljalo kot tržno dejavnost in s tem samo določalo cene.

Na seji konec maja so mestni svetniki podprli podražitev vstopnin v javne športne objekte in vrtcev, niso pa soglašali s takrat predlagano podražitvijo vožnje z mestnimi avtobusi. Na začetku junija so odobrili še podražitev parkirnin in pristojbine za odpadne vode.

vir:lokalec.si

Oddaj komentar