Kaj je zaznamovalo leto 2016 v Mariboru

Ob koncu leta se vedno vprašamo kaj so tisti pomembni dogodki, ki se bomo jih spominjali, po čem si bomo zapomnili leto. Zbrali smo dogodke, ki so po naši oceni bili ključni za Maribor v letu 2016. 

Upokojevanje Tičarja, spolno nadlegovanje na UM

Kljub temu, da je Univerza v Mariboru tudi v letu 2016 dobila priznanje za najboljšo slovensko univerzo, je leto končala v slabi luči. Spolno nadlegovanje in mobing sta zaznamovala dogajanje na UM, v katerega je bil vpleten zdaj že nekdanji glavni tajnik Teodor Lorenčič. Rektor Igor Tičar pa se je znašel pod drobnogledom zaradi „neposlušanja“ svojih zaposlenih. Proti Lorenčiču ni sprožil nobenega postopka, le premestil ga je na drugo delovno mesto. Žrtvama nadlegovanja je grozila izguba službe, Alen Vidonja je pred časom tako vložil tudi odpoved.

rektor-um-igor-ticar

Je pa leto 2016 bilo tudi leto upokojevanja rektorja Igorja Tičarja, ki kljub temu, da je že izpolnil pogoje za upokojitev, ostaja na vrhu mariborske univerze.

Domna Simoniča našli v Dravi

Maribor je letos spomladi žaloval za mladim, 20-letnim Domnom Simoničem, ki so ga policisti našli v Dravi. Domen se je pozimi s prijatelji odpravil na zabavo na Štuk, kjer je izginil v precej skrivnostnih okoliščinah. To je bil že tretji fant, ki so ga policisti pogrešali in našli v Dravi. Nekateri so namigovali, da gre za uporabo nove droge na tržišču. Obdukcija Simoniča pa je potem tudi pokazala sledove nekaterih psihoaktivnih snovi, alkohola in THC-ja.

Aerodrom Maribor prodan

Delavska hranilnica je uspela prodati družbo Aerodrom Maribor. Formalni lastnik je postala nizozemska družba SHS Aviation, ki je v nizozemsko – kanadskem lastništvu, v ozadju naj bi bil tudi azijski kapital. Kdo bo najemnik mariborskega letališča sicer še ni znano.

letalisce-mb

Le v primeru dolgotrajnega najema oziroma pridobitve 15 letne koncesije za mariborsko letališče, bo to lahko zaživelo in bodo tudi novi lastniki Aerodroma Maribor lahko pričeli s svojimi načrti.

Mladi upi NK Maribor umrli v prometni nesreči

Poletje se je Maribor znova zavil v črnino, sploh navijači NK Maribora. V prometni nesreči sta tragično preminila nogometaša B-ekipe NK Maribor Damjan Marjanović in Zoran Baljak. Policija je potrdila, da je 20-letni voznik prevozil rdečo luč s preveliko hitrostjo, v križiščlu nenadno zasukal volan, nato pa je avto odneslo v steber. V trčenju je vozilo prepolovilo. Dva nogometaša sta v nesreči izgubila življenje.

Začetek in konec obsevanj

Po mesecih čakanja in kar nekaj zapletih, so v začetku novembra na mariborski onkologiji končno pričeli z radioterapijo oz. zdravljenjem z obsevanjem. Obravnavali so dva pacienta, postopke pa sta spremljala tudi dva “izposojena” strokovnjaka iz ljubljanskega Onkološkega inštituta. Kljub temu, da se je zgodba začela pozitivno, da smo tudi v Mariboru dobili možnost obsevanj in s tem prihranek voženj v Ljubljano, pa so kadrovske težave obsevanja tudi prekinile. Po mesecu dni tako več ne bodo obsevali novih bolnikov. Zdravniki, ki so prišli na pomoč iz ljubljanskega onkološkega inštituta, pa bodo pomoč zagotavljali le še za dokončanje že začetih obsevanj.

Konec zgodbe o radarjih

V sredini decembra se je zaključila zgodba z zloglasnimi „Kanglerjevimi“ radarji. Mestna občina Maribor je sklenila sodno poravnavo s podjetjem Iskra, d.d. V višini 7 milijonov evrov. Znesek bo mariborska občina podjetju izplačala v obdobju petih let.

radar

Radarji naj bi tako končno bili odstranjeni iz mesta. S poravnavo pa se je zaključil sodni postopek oziroma tožba, ki jo je podjetje Iskra sprožilo zoper MO Maribor v septembru 2014, na osnovi prekinitve pogodbe o izvajanju javno – zasebnega partnerstva.

Poslovil se je Tomaž Pandur

Med gledališko vajo v Skopju se je aprila 2016 poslovil mednarodno priznani režiser Tomaž Pandur. Umrl je med vajo za predstavo Kralj Lear v Makedonskem narodnem gledališču zaradi srčnega zastoja. Star je bil 53 let. Njegova smrt je zaznamovala gledališki svet, sploh v rodnem Mariboru. Bil je izredno plodovit ustvarjalec. Njegove režije so temeljile na priredbah dramskih klasik, h katerim je pristopal na izrazito samosvoj način. Med njegovimi znanimi odrskimi projekti pa so Faust, Tesla Electric Co., Hamlet in Medeja.

Maribor dobil helikopter za NMP

Do sedaj so imeli enoto helikopterske nujne medicinske pomoči le na Brniku, od novembra naprej pa je ta na voljo tudi na mariborskem letališču. S pomočjo helikopterja bodo tako po 10 letih tudi na območju severovzhodne Slovenija lahko hitreje pomagali ljudem.

Prva intervencija s helikopterjem za nujno medicinsko pomoč.
Prva intervencija s helikopterjem za nujno medicinsko pomoč.

Prva intervencija helikopterske nujne medicinske pomoči je bila že ob uradnem prevzemu helikopterja.

 

Oddaj komentar