Kacin: Kmalu bo možno cepiti tudi otroke od 12. leta starosti

Slika je simbolična. Vir: Pixabay.com

Mlajše od 12. let bi lahko cepili kmalu, je dejal Jelko Kacin. Gre za dve cepivi, Pfizer je že odobren v Kanadi in Združenih državah Amerike, tik pred odločitvijo pa je njihova aplikacija v evropskem regulatorju.

Evropska komisija se bo odločala ta vikend

Zelo verjetno bo odločitev sprejeta že do konca tega meseca, je dejal Kacin, torej ta vikend. To pa po njegovih besedah pomeni, da bi lahko že v ponedeljek Evropska komisija to potrdila in potem je na vrsti naša posvetovalna skupina in naša javna agencija za zdravila in medicinske pripomočke, ki se bo odločila za cepljenje otrok, starejših od 12 let.

Nekaj najstnikov med 16. in 18. letom starosti se je že cepilo

Že zdaj se lahko cepijo starejši od 16 let, je izpostavil Kacin, nekaj takih primerov naj bi tudi že bilo. Gre za skupine kronično obolelih, ki se jih preventivno cepi v starostnem obdobju od 16 do 18 let. Cepili pa so tudi nekatere aktivne športniki, ki so toliko stari, saj sicer ne smejo sodelovati na tekmah v tujini.

Ključni proizvajalci cepiv razvijajo cepiva za otroke

Izpostavil je še, da imajo ključni proizvajalci cepiv načrte razviti cepiva za mlajše, raziskave že potekajo, tako da bodo kmalu prosili za dovoljenje pri regulatorjih. Pravi, da lahko tudi zaradi tega z večjo mero optimizma gledamo na jesen, a le, če bo odmerkov cepiva dovolj.

Oddaj komentar