Jutri bodo tudi mariborski policisti izvedli poostren nadzor cestnega prometa

FOTO: policija.si

V okviru izvajanja poostrenih aktivnosti s področja hitrosti in evropsko usklajenega nadzora hitrosti SPEED, ki na območju Republike Slovenije poteka od 8. do 14. avgusta 2022, bodo na območju Policijske uprave Maribor jutri policisti izvajali nadzor.

V torek, 9. avgusta 2022, od 7. do 14. ure, bodo izvajali poostren nadzor cestnega prometa s poudarkom na ugotavljanju prekoračitev hitrosti po metodologiji “Veriga”. Cilj poostrenega nadzora je vplivati na voznike motornih vozil, da bodo spoštovali cestno-prometne predpise, ter s tem prispevali k ugodnim in stabilnim prometno-varnostnim razmeram.

Neprilagojena hitrost med najpogostejšimi vzroki

Agencija za varnost prometa pred napovedim nadzorom izpostavlja, da  je neprilagojena hitrost še vedno med najpogostejšimi vzroki za prometne nesreče z najhujšimi posledicami. Agencija za varnost prometa v sodelovanju s Policijo sicer že danes začenja tretjo letošnjo nacionalno preventivno akcijo Hitrost, ki bo potekala vse do nedelje, 14. avgusta 2022 in je evropsko usklajena. Agencija je letos pripravila novo široko kampanjo, s katero javnost že od marca kontinuirano opozarja na pomen prilagojene hitrosti voznim razmeram, na ustrezno varnostno razdaljo in zaviralno pot. V sodelovanju z občinami Celje, Kranj, Krško, Maribor, Murska Sobota, Novo mesto in Ptuj s talnimi označbami na parkirnih mestih ozaveščajo voznike, da lahko zaradi neprilagojene vožnje ne pridejo na cilj, saj povzročijo nesrečo, ki njihovo pot predčasno zaključi. Napis “Najhitrejši včasih ne pridejo na cilj” voznike in mimoidoče že vse poletje opozarja na posledice objestne in tvegane vožnje. Voznikom sporoča, da z divjanjem ne pridobijo ničesar, lahko pa povzročijo hudo prometno nesrečo, s katero zaznamujejo mnoga življenja.

15 odstotkov več prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti kot v lanskem primerljivem obdobju

Letos do 23. julija po trenutnih podatkih beležimo 1.694 prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti, kar je 15 % odstotkov več, kot v enakem obdobju lani (1.473). Življenje je izgubilo 17 oseb, kar pa je skoraj polovico manj kot leto poprej (30 smrtnih žrtev). Zabeležen pa je porast hudih (+ 17 %) in lažjih (+ 19 %) telesnih poškodb. Najpogostejši povzročitelji smrtnih prometnih nesreč so bili vozniki osebnega avtomobila. Sledijo kolesarji in vozniki enoslednih motornih vozil. Kar 7 od 17 smrtnih prometnih nesreč so povzročili vozniki v starosti do 34 let, ki so letos povzročili petkrat več prometnih nesreč zaradi neprilagojene hitrosti kot vozniki v starosti 65 let in več. Povzročitelji pod vplivom alkohola so v kombinaciji z neprilagojeno hitrostjo povzročili 311 prometnih nesreč, šest smrtnih. Med njimi je bil tudi voznik e-skiroja.

Povečalo se je število hudo telesno poškodovanih in  lahko telesno poškodovanih

Policisti bodo po vsej državi poostreno preverjali, ali vozniki upoštevajo omejitve hitrosti. Namen tovrstnih preventivnih aktivnosti je umirjanje hitrosti na naših cestah. Vozniki navadno takrat, ko vedo, da poteka nadzor, zmanjšajo hitrost in vozijo bolj varno.
Podatki o stanju varnosti cestnega prometa tudi v letošnjem letu žal niso spodbudni, saj je Policija (po začasnih podatkih) obravnavala za 12 odstotkov več prometnih nesreč kot v enakem obdobju lani. Umrlo je 60 udeležencev, v enakem obdobju lanskega leta pa 65. V letošnjem letu se je za 8,5 odstotkov povečalo število hudo telesno poškodovanih in za 12,5 odstotkov število lahko telesno poškodovanih.

Poziv agencije in Policije

Agencija in Policija voznike znova naprošata: “Poleti, ko so vozne razmere idealne, se vam zdi, da lahko vozite hitreje, da lahko tvegate več. Vozniki lahko namreč zaradi dobre vidljivosti, suhih cest in drugih ugodnih dejavnikov dobite lažen občutek varnosti. Poletje je tudi čas dopustov, takrat je navadno tudi promet gostejši. Zato nikdar ne pozabite, hitreje kot vozite, siloviteje boste trčili, kar lahko pomeni razliko med hudo prometno nesrečo in lahkim trčenjem. Za dobro prometno varnost smo odgovorni vsi skupaj, zato se v prometu obnašajmo odgovorno – takšno ravnanje se začne z vožnjo v skladu s predpisi in omejitvami hitrosti, zato poziv vsem, da se nam pridružijo v naših naporih, da letošnje leto naredimo korak k bolj varnim cestam. Na pot se odpravite spočiti, pravočasno, v prometu pa ostanite strpni in umirjeni.”

Podatki prikazovalnikov hitrosti “Vi vozite” so zaskrbljujoči

Rezultati prikazovalnikov hitrosti “Vi vozite”, ki jih je Agencija za varnost prometa v enoleten brezplačen najem novembra lani podelila 15 slovenskim občinam, kažejo, da vozniki še vedno krepko presegajo omejitve hitrosti. Žal so bili znova zabeleženi primeri objestnih voznikov, ki so krepko prekoračili dovoljene hitrosti.

Zabeležene trikrat višje hitrosti od predpisanih

V treh od enajstih občin, kjer je omejitev 50 km/h, je Agencija do konca maja zabeležila tudi dva- in polkrat višje hitrosti, kar 134, 137 in 138 km/h! V občinah, kjer je omejitev 30 km/h, pa so bile zabeležene celo trikrat višje hitrosti, kar 97 in 81 km/h! V občinah Moravče in Polzela je omejitev hitrosti 30 km/h, najvišji zabeleženi hitrosti pa sta bili 97 in 81 km/h. V občini Mokronog je omejitev hitrosti 40 km/h, najvišja zabeležena hitrost je bila 93 km/h. V občinah Juršinci, Razkrižje, Turnišče, Sv. Trojica v Slovenskih Goricah, Kuzma, Cerkno, Ljubno, Tabor, Metlika, Rečica ob Savinji in Tržič je omejitev hitrosti 50 km/h, najvišje zabeležene hitrosti pa so bile 134 km/h (Rečica ob Savinji), 137 km/h (Ljubno) in 138 km/h (Juršinci). Rezultati nad 100 km/h so bili zabeleženi v kar 9 od 11 občin (izjemi sta bili le Kuzma in Cerkno). V le treh (Razkrižje, Turnišče in Tržič) od navedenih 11 občin je bila hitrost, ki jo v opazovanem obdobju dosega 85 % vseh vozil- realna vozna hitrost (V85) pod omejitvijo, prikazovalniki pa so skupaj zabeležili skoraj 2 milijona vozil. V občini Markovci je omejitev hitrosti 60 km/h, najvišja zabeležena hitrost je bila 138 km/h.

Oddaj komentar