Janša za Nobelovo nagrado za mir predlagal misijonarja Pedra Opeko

Pedro Opeka. Vir: Facebook, Padre Pedro Opeka

Janez Janša je za letošnjo Nobelovo nagrado za mir predlagal misijonarja Pedra Opeko in njegovo humanitarno organizacijo Akamasoa, ki deluje na Madagaskarju, so sporočili iz njegovega kabineta. Janša je ob tem pozdravil celovit pristop Opeke in združenja k razvoju družbe in humanitarnosti ter ocenil, da njihova dejavnost pooseblja cilje ZN.

Pedro Opeka je z združenjem Akamasoa v 30 letih delovanja bojeval številne bitke proti revščini, ljudem na obrobju družbe pa je dajal upanje in jim zagotavljal možnosti in priložnosti, da so si ponovno povrnili svoje dostojanstvo, so izpostavili v kabinetu predsednika vlade.

Opeka posvetil življenje pomoči ljudem

Svoje življenje je Opeka posvetil pomoči ljudem v obupnih življenjskih razmerah v mestu Antananarivo na Madagaskarju, ki jim je med drugim omogočil tudi delo, finančno neodvisnost in izobraževanje. Prizadevanja Opeke in njegovih sodelavcev so obrodila neverjetne sadove. “Združenje Akamasoa vključuje več kot 18 vasi z vso potrebno infrastrukturo. Nekdanji brezdomci in družine danes živijo v več kot 4000 opečnatih hišah. Skupnost zagotavlja celovito izobraževanje, začenši z vrtci, nato osnovnimi, poklicnimi in srednjimi šolami – do nedavno ustanovljene univerze Akamasoa in treh knjižnic,” so še navedli. Opeka je v Akamasoi z malgaškimi sodelavci pomagal več kot pol milijona ljudem, združenje Akamasoa pa tam letno razdeli tudi približno pet milijonov obrokov hrane.

Humanitarna prizadevanja Opeke in njegovih sodelavcev sta po prepričanju Janše postala “globalni mirovni projekt v boju proti revščini, marginalizaciji in krivicam, da bi revnim ljudem po svetu omogočili življenje, vredno človeškega bitja”.
Vir: Lokalec.si

Oddaj komentar